Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čeští junioři nás nakazili, zlobí se Švýcaři. S nemocným hráčem přijeli nevědomě, potvrdil svaz

Sport

  14:38
Curych - Švýcarská hokejová reprezentace do 17 let musí po přátelských zápasech s Českem do karantény kvůli dvěma koronavirem nakaženým hráčům. Švýcaři tvrdí, že není pochyb o tom, že se tak stalo právě kvůli Čechům. Ti, jak potvrdil hokejový svaz, už s jedním nemocným hráčem na turnaj do zahraničí nevědomky odjížděli. Ke konci minulého týdne bylo v české mládežnické reprezentaci dvanáct pozitivních případů.

Česká osmnáctka. foto: MAFRA - Jiří Salik Sláma

Česko sehrálo se Švýcarskem tři přípravné zápasy v Zuchwilu mezi 23. a 25. červencem, dvakrát vyhrálo (6:0, 7:1), jednou prohrálo (1:2P).

Jenže více než výsledek nyní obě strany řeší covid-19. Lékaři bernského kantonu poslali v neděli do karantény reprezentaci do 17 let a dva juniorské týmy SCB Future a SCL Tigers, kam se nakažení hráči po akci vrátili. Informaci o tom přinesl web swissinfo.cz.

„Junioři se samozřejmě nakazili během přátelských utkáních s Čechy,“ cituje web mluvčího tamního ředitelství pro zdraví a blahobyt Gundekara Giebela. O svém tvrzení nepochybuje, protože měl celý švýcarský tým včetně trenérů - na rozdíl od českého mužstva - podstoupit dva dny před turnajem testy. A všechny měly vyjít negativně.

„Čeští hráči testováni povinně nebyli. Někteří tak učinili individuálně nebo v klubech,“ říká svazový mluvčí Zdeněk Zikmund.

Česká osmnáctka.
MS do 18 let, zápas o bronz ČR vs. Švédsko. Marcus Westfalt (26) se trefuje za...

V české reprezentaci se pozitivní případ prokázal už koncem července po návratu domů. Na konci minulého týdne se koronavir objevil u dvanácti lidí - hráčů i členů realizačního týmu.

„Jeden z našich hráčů si to podle mých informací bohužel přivezl z domova. Jak se to ale následně šířilo, to už pochopitelně teď nezjistíte,“ vysvětluje Zikmund. „Proto jsme zrušili srpnové akce, abychom neohrozili naše a zahraniční hráče.“

Svaz odvolal zbylý letní program včetně Českých her v Brně. Situace se zkomplikovala i kvůli pozitivním testům u členů reprezentačního týmu do 20 let, jejich počet přesáhl už v pátek desítku jedinců.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...