Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dvojice hokejových trenérů, co převzala odpovědnost

Sport

  9:00
PRAHA - Společného mají celkem dost. Především se po dlouhém období na postu asistentů stali v hokejové extralize hlavními trenéry.

Trenér Mladé Boleslavi Marian Jelínek si nebere servítkjy. foto: Michal ŠroubekLidovky.cz

Marian Jelínek (45) zamířil před novou sezonou z pražské Sparty do HC Plzeň 1929, Jiří Kalous (44) pak ze Slavie do celku Bílí Tygři Liberec.

Oba však už před časem práci hlavního trenéra ochutnali, Jelínek v Německu, Kalous třeba v Rakousku. Jelínek poslední sezony působil po boku Františka Výborného, Kalous zase sedm let pomáhal Vladimíru Růžičkovi.

Jelínek připouští, že v Plzni vnímá větší pocit zodpovědnosti, nicméně svůj post nebere jako toužebný vzestup v kariéře. "Úplně bez problému bych třeba dál pokračoval i­v práci asistenta; ostatně s­Frantou Výborným už jsme měli podepsané smlouvy do Ruska," nedělá ze své nové pozice v Plzni vědu. Na Výborného vzpomíná dodnes jen v dobrém. "Vážím si jeho lidskosti i­jeho trenérského umu. Pracovat u něho v­roli asistenta pro mě bylo cennější než se kdesi plácat na postu hlavního trenéra," přiznává.

Kalous v podobné tónině hovoří o Vladimíru Růžičkovi: "Spolupráce s ním mně hodně dala, podněty pro svoji práci se snažím sbírat ale i u jiných trenérů," říká.

Jelínek sází i na psychologii

Nový trenér Plzně tvrdí, že ho nesmírně zajímá i otázka psychologie. Ke zmíněné oblasti přičichl kdysi u uznávaného trenéra Pavla Wohla, jenž právě i psychologii začal do přípravy zařazovat. "Hodně mě obohatil také častý pobyt v zámoří, kam jsem jezdil za Jardou Jágrem," vrací se k časům, kdy nejlepšímu českému hokejistovi dělal osobního trenéra.

"Dodnes mám zapsaných spoustu tréninků zámořských týmů, nezapomenutelné bylo třeba i motivování hráčů. Právě i tenhle prvek se snažím do přípravy zařazovat."

Kalous tvrdí, že v Liberci víceméně nepotřebuje mezi hráči jakousi spojku, tedy pojítko mezi trenérem a týmem. "Necítím potřebu radit se s hráči. Na hokej mám určitý názor a svoji koncepci, linii. Když ale situace bude vyžadovat cosi řešit, samozřejmě si popovídám s jakýmkoliv hráčem."

To Jelínek hovoří trochu jinak. Možná i částečně proto, že oporou jeho týmu by se opět měl stát jeden z naganských hrdinů Martin Straka. Jinak též spolumajitel plzeňského klubu. "S Martinem jsem připravený řešit třeba otázky týkající se útoku, s­Jardou Modrým zase obranné záležitosti," říká Jelínek jasně.

Vztahy mezi hráči a trenéry do jisté míry ovlivňuje i tykání či vykání. V tom jsou oba trenéři zajedno. "Starší hráči mi tykají, mladší si na to ještě musí počkat," říká Kalous.

"Někteří kluci, s nimiž jsem pracoval v Jágr týmu, mně tykají, jako třeba Martin Straka anebo ,Bóža‘ Modrý, ostatní vykají," povídá Jelínek. "Nejsem zastánce toho, aby trenérovi dvacetiletí chlapci hned tykali, i když vím, že trenér si získává autoritu jinými věcmi."

Prohra se může stát i výhrou

Na Kalouse i Jelínka čekají zcela jistě i prohry. Jejich tíže v letech minulých dopadala na hlavní trenéry, teď se pro ně situace změní.

"Pro mě o příliš zásadní změnu nepůjde, protože jsem i v roli asistenta vnímal silný pocit zodpovědnosti za neúspěch," tvrdí Kalous.

"Samozřejmě vím, že v hokeji se neustále vyhrávat nedá," navazuje na svého kolegu Jelínek. "Porážky přijdou, ale nejdůležitější je dokázat se z nich poučit a říci si, proč jsme prohráli. Když se sjednotíme a vysvětlíme si příčinu, aby se prohra příště neopakovala, pak i dílčí neúspěch může znamenat víceméně vítězství."

Kudy vedly trenérské cesty

 MARIAN JELÍNEK Na počátku 90. let trénoval jako hlavní kouč v Německu tři týmy. Později se stal osobním trenérem Jaromíra Jágra. Coby asistent působil u juniorské i­seniorské reprezentace. Posledních pět sezon strávil na stejném postu ve Spartě.

JIŘÍ KALOUS Jako hlavní kouč si zkusil práci v Rakousku, Berouně, u juniorů Slavie i­juniorské reprezentace. Od roku 2002 pomáhal Vladimíru Růžičkovi s A týmem Slavie.

FRANTIŠEK VÝBORNÝ Svůj hokejový život spojil zejména se Spartou. Jako hlavní kouč trénoval i Havířov, Pardubice, Jesenici či slovinskou reprezentaci. Od roku 2006 vedl Spartu

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč