Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

České hokejistky podlehly v Liberci před rekordní návštěvou vysoko Finkám

Česká hokejistka Adéla Šapovalivová v souboji se Sanni Rantalovou z Finska. foto: ČTK

České hokejistky podlehly ve druhém utkání Euro Hockey Tour v Liberci Finkám 1:6. Duel sledoval rekordní počet 3313 diváků na ženský hokej v tuzemsku. Svěřenkyně trenérky Carly MacLeodové se prosadily až za stavu 0:5 zásluhou Terezy Vanišové.
  21:52aktualizováno  22:08

„Mezi námi a Finskem letos panuje velmi dobrá rivalita. V dnešním zápase se štěstí přiklonilo na jejich stranu, ale myslím si, že jsme odehrály vyrovnané utkání. Některé chyby nám samozřejmě trochu hodily klacky pod nohy, ale to je prostě hokej. I my jsme si dokázaly vypracovat spoustu šancí, bohužel se nám je nedařilo proměnit,“ citoval svaz trenérku MacLeodovou.

Češky po čtvrtečním vítězství 7:1 nad Německem tentokrát na Seveřanky, které zdolaly ve čtvrtfinále posledního mistrovství světa při cestě za úspěšnou obhajobou bronzu 2:1, od začátku nestačily.

V páté minutě se při trestu Vanišové prosadila Noora Tulusová a zápas v tu chvíli skončil pro brankářku Kláru Peslarovou, neboť se zranila. Nahradila ji Blanka Škodová. Do přestávky zvýšila ještě Sanni Vanhanenová, když potrestala obrovskou chybu kapitánky Anety Tejralové.

Prakticky rozhodnuto bylo již před polovinou utkání. V úvodu druhé části přidala třetí branku Emilia Vesaová, ve 27. minutě zvýšila už na 4:0 v oslabení Michelle Karvinenová. Finkám patřil i nástup do třetího dějství, prosadila se Viivi Vainikkaová. Na snížení Vanišové pak odpověděla v 54. minutě zakončením do prázdné branky při hře českého týmu bez brankářky Petra Nieminenová.

Zápas sledovala rekordní návštěva. Dosavadním maximem na ženském seniorském hokeji v Česku bylo 2014 diváků. Absolutním maximem však byla návštěva z MS žen do 18 let v Přerově v roce 2012, duelu o páté místo mezi Českem a Finskem tehdy přihlíželo 3250 diváků.

„Jsem moc ráda, že se nám divácký rekord podařilo překonat. V posledních letech se ženský hokej v České republice těší většímu povědomí i pozornosti, kterou si hráčky více než zaslouží,“ uvedla generální manažerka české reprezentace Tereza Sadilová.

Ve druhém dnešním utkání Švýcarky zdolaly Švédky 4:3. Právě proti Švýcarkám nastoupí domácí hokejistky v sobotu od 17 hodin. Liberecký turnaj pak zakončí v neděli zápasem proti Švédkám od 14:30.

Turnaj Euro Hockey Tour žen

Liberec

Česko - Finsko 1:6 (0:2, 0:2, 1:2)
Branky:
49. Vanišová - 5. Tulusová, 17. Vanhanenová, 24. Vesaová, 27. Karvinenová, 41. Vainikkaová, 54. Nieminenová.

Švédsko - Švýcarsko 3:4 (1:0, 2:2, 0:2)

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...