Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Extraligové finále odstartoval lépe Třinec. Obhájce z Brna doma zdolal 5:1

Sport

  20:59
Třinec (Frýdecko-Místecko) - Hokejisté Třince vstoupili úspěšně do finálové série extraligy a porazili doma mistrovské Brno 5:1. Kometa až v šestém utkání venku v letošním play off poprvé neuspěla. Dvěma góly se na úspěchu Ocelářů podílel Jakub Petružálek. Druhý zápas se hraje v neděli od 16:00 hodin opět v třinecké Werk Aréně.

Finále play off hokejové extraligy - 1. zápas: Třinec - Kometa. Vladimír Svačina se raduje z druhého gólu domácích. foto: ČTK

Ocelářům, kteří nastoupili bez obránce Vladimíra Rotha, vyšel vstup do utkání a po 113 vteřinách se dostali do vedení. Hrňa se šikovnou otočkou uvolnil kolem Malce a našel bekhendem Marcinka, který z brankoviště usměrnil puk za Čiliaka. Kometa se snažila odpovědět pokusy Erata a Nečase, ale v šesté minutě udeřili znovu domácí. Polanský prokličkoval do útočného pásma a na levém kruhu uvolnil Krajíčka, jenž zamířil přesně k protější tyči.

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)

(finále play off hokejové extraligy - 1. zápas)

Branky a nahrávky: 2. Marcinko (Hrňa, Dravecký), 6. Krajíček (Polanský, D. Musil), 23. J. Petružálek (Hrňa, M. Doudera), 47. J. Petružálek (Rákos, Cienciala), 58. Chmielewski (Marcinko) - 10. Haščák (Zaťovič, P. Holík). Rozhodčí: Pešina, Hejduk - D. Hynek, Lhotský. Vyloučení: 5:9, navíc Vondráček (Brno) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 1:0.

Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, D. Musil, L. Kovář, Matyáš, Linhart - J. Petružálek, Cienciala, Rákos - Hrňa, Marcinko, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Brno: Čiliak - O. Němec, Barinka, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec, Štencel - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Haščák, P. Holík, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vondráček, L. Čermák, Vincour. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

Hrubec si pak poradil se střelou Holíka, který se prodral po pravém křídle. V polovině úvodní části už další Holíkova akce vedla k vyrovnání. Centr druhé formace přihrál Zaťovičovi, který stihl přistrčit puk mezi kruhy volnému Haščákovi a Hrubec neměl šanci zasáhnout.

Ve 12. minutě mohl Haščák vyrovnat, ale zblízka ztroskotal na Hrubcově betonu. Kometa se pak ubránila v prvním oslabení zápasu při pobytu Radima Zohorny na trestné lavici. V 18. minutě mohl zvýšit náskok domácích Adamský, jehož vysunul Krajíček, ale Čiliak svůj tým podržel.

V úvodu druhé části vyhodil brněnský gólman puk do hlediště a trest za zdržování hry zužitkoval Petružálek. Nejdříve ještě Čiliakovi pomohla po jeho střele tyč, ale o chvíli později Petružálek po Hrňově ideální přihrávce zamířil do odkryté branky.

Oceláři vzápětí dostali Kometu pod velký tlak, ale Čiliak zneškodnil Svačinovo zakončení. Kometa potom po faulech Marcinka a Rákose hrála celé čtyři minuty v početní výhodě, domácí se však ubránili. Hrubec si poradil s Nečasovým pokusem. Třinec odolal i při vyloučení Linharta, který po návratu z trestné lavice vyřešil přečíslení dvou na jednoho individuálně, ale neuspěl.

V úvodu závěrečné části zahrozil nejdříve Nečas a pak domácí Chmielewski a Hrňa. Kometa se ubránila při Malcově trestu, ale v 47. minutě znovu inkasovala. Rákos uvolnil Petružálka, který z pravého kruhu zamířil přesně k pravé tyči. Zvýšit mohl ještě Adamský, ale po blafáku do bekhendu minul.

Kometa přitvrdila a po zákrocích Vondráčka na Polanského a Gulašiho na Ondřeje Kovařčíka hrála 89 sekund v oslabení tři proti pěti. Stav se nezměnil ani při Zaťovičově trestu, ale v 58. minutě se radoval z páté třinecké branky Chmielewski po kombinaci s Marcinkem.

Zmírnit prohru Komety mohl ještě Zaťovič, který trefil tyč. Nervózní závěr doprovodilo několik drobných potyček.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...