Pátek 14. června 2024, svátek má Roland
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Fischer: Největší dárek? Že jsem na světě

Sport

  9:00
PRAHA - Psal se tehdy 21. listopad 2005. Obránce Detroitu Jiří Fischer během zápasu s Nashvillem v NHL odehrál střídání, usedl na lavici a zhroutil se. Život mu zachránil až defibrilátor, který znovu nastartoval jeho srdce, jež se zastavilo. A i když už hokej na vrcholové úrovni nesmí hrát, nezanevřel na něj. Je asistentem u české reprezentační dvacítky a v Detroitu se hlavně věnuje rozvoji mladých talentů.

ilustrační foto foto: ČTK

LN To jste nějaké naděje hledal i při zápase Sparty s HV71 v European Trophy?
Nehledal, ve švédském týmu hraje totiž obránce Adam Almqvist, který byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Je to jeden z námi draftovaných hráčů. Proti Spartě mu zápas vyšel. Detroit už s ním podepsal smlouvu, ale necháme ho ještě minimálně rok působit v Evropě.

LN Sledovat hráče Red Wings je tedy vaším zaměstnáním?
Ano, vidím v průměru 120 utkání za rok všude po světě – od juniorky a univerzity v zámoří až po Švédsko, Finsko. Mým úkolem je těmhle klukům pomáhat, aby se zlepšovali a dostali se do NHL.

LN Nedoporučoval jste v létě Red Wings také poněkud staršího Čecha? O spojení Jaromír Jágr-Detroit se přece spekulovalo...
Jarda je jeden z nejlepších hráčů historie, to samozřejmě není třeba vůbec řešit. Měl jsem to štěstí, že jsme byli v národním týmu párkrát spoluhráči. Vedení Detroitu ho zná taky velmi dobře, nemusel jsem ho proto vůbec doporučovat. Záleželo jen na Jardovi, koho si v NHL vybere. Samozřejmě bychom byli velice rádi, kdyby se objevil v Detroitu. Ale nestalo se, podepsal Philadelphii.

LN Myslíte si, že návrat do NHL zvládne?
(dlouze přemýšlí) Uvidíme za rok. Chce hrát a to je nejdůležitější pro jakýkoliv úspěch. Někteří kluci se vracejí, protože neuspěli v Rusku. Je spousta různých důvodů, proč se bývalé hvězdy touží vrátit do Ameriky. Nemluvil jsem s Jardou osobně, takže nevím, jaký důvod má on. Ale nepochybuji o něm, byl jeden z nejlepších hráčů na letošním mistrovství světa. Ukázal, že věk v jeho případě nehraje žádnou roli.

LN Ale v zámoří ho čeká mnohem větší porce zápasů než v ruské lize...
To je pravda. Odehrál však spoustu zápasů za národní tým. Jarda si ale myslím dost věří a to je důležité. Já mu samozřejmě budu fandit.

LN Před dvěma a půl lety jste byl tváří kampaně Minuty pro život, která šířila osvětu o problému zástavy srdce a kladla si za cíl rozšíření přístrojů na automatickou defibrilaci mezi širokou veřejnost. Stále se v téhle oblasti angažujete?
V Česku už moc ne, přece jen jsem většinu roku v Detroitu. Tam se snažím propagovat kromě defibrilátorů také zdravý styl života, kdy si člověk hlídá své tělo a zdraví nebere na lehkou váhu.

LN Na velkých českých sportovních stadionech už je defibrilátor standardem. Jste spokojen se situací, která tu je?
Je to mnohem lepší, než to bývalo. Defibrilátor je ale jen pomůcka, důležité je umět i resuscitaci a masáž srdce. Defibrilátor by také měl být rychle k dosažení, ne aby byl zavřený někde ve skladu ze strachu, aby ho nikdo neukradl. Navíc to, co se stalo mně, se může stát klidně i v hledišti. O těch případech se tolik nemluví.

LN Za tři měsíce vás čekají šesté narozeniny. Sám totiž 21. listopad nazýváte druhými narozeninami. Dostáváte při tomhle výročí i nějaké dárky?
Nejlepší dárkem bezpochyby je, když si uvědomím, že jsem pořád na světě.