Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejisté Hradce jsou v semifinále Ligy mistrů, kterou dříve považovali za zbytečnou

Hradečtí hokejisté míří do semifinále CHL. foto: ČTK

Praha - Před dvěma lety vzbudili Hradečtí svým prohlášením pořádný rozruch. Slova prezidenta Miroslava Schöna o tom, jak je hokejová Liga mistrů (CHL) zbytečná a ztrátová, vyvolaly bouřlivou diskuzi. Po dvou neúspěšných sezonách však Mountfield změnil názor.
  9:30

Podřídil se náročným podmínkám a po zásluze sklízí úspěch. Když v úterý přehrál v odvetě švýcarský Zug na jeho ledě 4:0, zajistil si vstupenku mezi nejlepší evropskou čtyřku.

„Na třetí pokus chceme uspět,“ přesvědčoval před startem šestého ročníku CHL o motivaci hlavní trenér Tomáš Martinec.

A svým slovům dostál.

Mountfield totiž do semifinále doslova prolétl. V základní skupině za sebou nechali svěřenci dua Martinec – Růžička velšský Cardiff a rakouský Štýrský Hradce. O bod zaostali pouze za obhájcem ze švédské Frölundy.

V play-off pak přehráli německý Manheim. No a ve čtvrtfinále je nezastavil ani Jan Kovář, dlouhodobý český reprezentant hájící barvy švýcarského Zugu.

Hradečtí hokejisté míří do semifinále CHL.
Střelec gólu Tomáš Vincour slaví spolu se střídačkou.

První utkání na domácím ledě sice nevyznělo výsledkově pro Smoleňáka a spol. příliš valně, remíza 1:1 se mohla zdát po průběhu utkání jako vytěžené minimum.

Nebýt jalové koncovky, nezůstal by skvělý výkon brankáře Mazance jediným pozitivem.

V úterý to už v útoku lepilo více a třemi góly v prostřední části hry Východočeši rozhodli o postupu mezi nejlepší čtyřku soutěže. Pod vítězství 4:0 týmu od soutoku Labe a Orlice se vychytanou nulou a dalším skvělým výkonem podepsal Marek Mazanec.

I díky jeho neprůstřelnosti v odvetě tak Hradec vyzve v boji o finále švédský Djurgaarden.

Co se změnilo?

Češi a hokejová Liga mistrů:

  • Od třetího ročníku 2016/17 hrály české kluby vždy minimálně semifinále.
  • V tomto roce se probila Sparta dokonce do finále a padla až v prodloužení s hvězdnou Frölundou, která opanovala tři z pěti ročníků a pouze předloni chyběla v závěrečném zápase.
  • Celkem už hrálo semifinále pět českých klubů, mimo Spartu a Hradec ještě Třinec, Liberec a Plzeň.

Po dvou propadácích, kdy se v klubu „spokojili“ sposledním místem ve skupině, už Východočeši nechtěli být jen do počtu. „Chceme úspěch, což by pro nás bylo konečně postoupit ze skupiny. I přípravu jsme podřídili tomu, abychom na ostrý vstup do Champions League byli připraveni,“ prohlásil před startem probíhající sezony kouč Martinec.

„Já to beru ze sportovního hlediska. Zápasy v Lize mistrů jsou oceněním naší celoroční práce a znamenají obrovské zkušenosti pro nás pro všechny. Připravujeme se na ně, jak nejlépe můžeme,“ naznačoval Martinec maximální nasazení v bojích o postup do play off CHL.

K němu jistě pomohla i stále se zlepšující finanční kondice soutěže, byť ta stále bojuje se zájmem fanoušků. Ale o tom někdy jindy.

Momentálně platí, že pro týmy je připraveno více peněz, čtyři čeští účastníci dostali po 500 tisících od domácího svazu.

A teď se Hradečtí poperou o dříve nechtěné. Čeká je boj o finále Ligy mistrů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...