Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Úspěšný vstup do Channel One Cupu. Výhru nad Finy trefil v prodloužení dvougólový Sedlák

Hráči ČR se radují z gólu na 3:1. foto: ČTK

Aktualizováno
Plzeň - Čeští hokejisté vyhráli i čtvrtý zápas v sezoně, když na úvod Channel One Cupu porazili v Plzni Finsko 4:3 v prodloužení. Dva góly dal útočník Lukáš Sedlák, který utkání rozhodl v čase 60:23.
  20:52aktualizováno  23:14

Svěřenci kouče Miloše Říhy staršího s kapitánem Milanem Gulašem si během první třetiny vypracovali vedení 3:1. Trefili se Martin Zaťovič, Jiří Sekáč a Sedlák, po Sekáčově gólu snížil Hannes Björninen. Hosté ale ve třetí části manko dohnali - prosadili se Juho Lammikko a 48 sekund před koncem základní doby Veli-Matti Savinainen.

„Finové jsou mistři světa a mají silné mužstvo. Předvedli to od stavu 1:3, když začali rychle bruslit a ukázali velmi dobré kombinace. Nemůžeme čekat, že jim dáme 5:1 nebo 6:1, takové mužstvo v Euro Hockey Tour není. Druhou a třetí třetinu jsme měli ustát a rozhodnout,“ řekl trenér Říha.

V pátek odpoledne odletí český tým na zbytek turnaje do Moskvy, kde se utká v sobotu s Ruskem (13:00 SEČ) a v neděli zakončí druhý díl Euro Hockey Tour duelem se Švédy. Sborná dnes podlehla týmu Tre kronor 3:4.

Ještě před úvodním buly pozdravili diváky nově přijatí členové Síně slávy Jiří Šlégr, Radoslav Svoboda a masér Miroslav Martínek, kteří převzali po vzoru hokejové Síně slávy v Torontu nově zavedené speciální pamětní dresy. Chyběl jen omluvený Milan Hejduk.

Úvodní dvacetiminutovka patřila domácím. Pozornost strážce finské branky Laurikainena prověřil tvrdou ranou z křídla Gulaš. Sedlákovi chvilku poté sklouzl puk při dorážce z otočky. V končící šesté minutě už se ale diváci dočkali: faul Eronena potrestal v přesilové hře Zaťovič, když si přikopl puk na hůl po Gulašově nádherné přihrávce.

V desáté minutě předvedl krásnou individuální akci Tomášek, jenž po zavezení do útočného pásma nahodil puk před Laurikainena a Sekáč povedenou tečí zvýšil. Rozlet Čechů pak sice přibrzdil díky skvěle sehranému přečíslení dvou na jednoho Björninen, ale aktivita domácích neustávala.

Zpět na koně je posadila další povedená teč, byť Sedlák si musel na potvrzení gólu počkat po kontrole u videorozhodčího, zda holí nezasáhl letící kotouč příliš vysoko.

Finové ve druhé části hru vyrovnali. Dvougólové manko měli ale i po jejím skončení. Na konci 25. minuty skončil Kemiläinenův pokus jen na levé tyči za Willovými zády.

„My jsme hráli první třetinu, jak jsme si řekli před zápasem, ta byla podle plánu. Pak jsme trochu povolili, Fiňáci se do toho dostali a potom už bylo těžké pro nás chytnout tempo,“ připustil Gulaš.

Ve třetím dějství mohl Čechům zajistit prakticky definitivu Klok, jehož našel Jaškin, ale Laurikainen byl proti. Ve 48. minutě mohl naopak Nättinen oživit finské šance, když se dostal ke kotouči před vlastním brankovištěm, prolétl celým kluzištěm, ale pak ztroskotal na Willovi.

Seveřané se ale přece jen dočkali, když v 52. minutě zamířil nekompromisně pod horní tyčku Lammikko. Necelé dvě minuty před vypršením základní hrací doby mohl český tým uklidnit Horák, ale Laurikainen ho vychytal. Hned poté zamířil na střídačku a risk s power play Finům vyšel, když v čase 59:12 vyrovnal Savinainen. Prodloužení pak ale velmi rychle ukončil Sedlák.

„Já si spíš jenom chtěl nabrat nějakou rychlost a Jeřáb (Jakub Jeřábek) mě tam viděl, že jedu kolem hráče, tak mi to jenom hodil a jel jsem skoro sám na bránu. Pak už jsem jen na ledě hledal spoluhráče, abychom to spolu oslavili,“ radoval se Sedlák. 

Hráči ČR se radují z gólu na 3:1.
Martin Zaťovič sdílí svou radost z první branky českého týmu se spoluhráči.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Plzni, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Finsko 4:3 po prodloužení (3:1, 0:0, 0:2).

Branky a nahrávky: 6. Zaťovič (Gulaš), 10. Sekáč (Tomášek), 18. Sedlák (Moravčík), 61. Sedlák - 13. Björninen (Karjalainen), 52. Lammikko, 60. Savinainen (Kemiläinen). Rozhodčí: Sjöqvist, Öhlund (oba Švéd.) - Ondráček, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 6988.

Sestava: ČR: Will - Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, Mozík, Klok, Pyrochta, Hrbas - Gulaš, Filippi, Zaťovič - Jaškin, Sedlák, Nestrašil - Tomášek, Horák, Sekáč - Lenc, Rousek, Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Finsko: Laurikainen - Pokka, Koivisto, Kemiläinen, Melart, Eronen, Friman, Seppälä, Reunanen - Puljujärvi, Lammikko, Savinainen - Palmu, Siikonen, Julius Nättinen - Suomi, Paajanen, Puustinen - Sallinen, Björninen, Karjalainen. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.

Autor: