Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kontumace! Svaz potrestal Liberec kvůli tomu, že nasadil moc mladých

Mladí hokejisté Liberce. foto: Juniorský hokej

Liberec - Hokejový svaz kontumoval v neprospěch Liberce vítězné utkání s Českými Budějovicemi, protože nasadil v utkání juniorské soutěže příliš mnoho hráčů dorosteneckého věku. Podle pravidel oprávněně, ale fanoušci se diví, jak to koreluje s heslem "Mládí vpřed!"
  7:00

Liberec do utkání, které se hrálo 27. listopadu a v němž zvítězil 3:2, nasadil sedm starších dorostenců. Na led vyjeli brankář Daniel Král, obránci Martin Böhm s Jakubem Šedivým a útočníci Jakub Hujer, Tomáš Trunda, Adam Měchura a Jakub Masař.

Regule přitom povolují pouze čtyři. Přesto je kontumace pro mnoho lidí nepochopitelná s ohledem na snahu zlepšovat mládežnický hokej a zapracovávat do něj co nejvíce mladých hráčů.

Vždyť vedení českého hokeje zavádělo povinné kvóty pro nasazování mladých hráčů mezi dospělými, tak jak je možné, aby v mládežnických soutěžích postupovalo úplně opačně? Tohle uvažování navíc podporoval fakt, že Liberec nad Českými Budějovicemi zvítězil těsně 3:2 i díky dvěma gólům ostaršených dorostenců Měchury s Hujerem.

„Toto pravidlo původně v herním řádu bylo, poté se na jednu sezonu zrušilo, ale trenérská komise a komise mládeže se k němu nakonec vrátila,“ přibližuje mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Důvod? Jakmile soutěž dospěla do fáze, kdy bylo jasné, že některé kluby o nic nehrají, začalo docházet k masivním přesunům mladších hráčů do starších kategorií. „To znamená, že starší dorostenci nastupovali v juniorce, mladší ve starším dorostu a nejstarší žáci v mladším dorostu, což vedlo k degradaci daných soutěží. Takže se dospělo k názoru, že je potřeba to nějak omezit,“ popisuje Zikmund.

Je otázkou, jestli má svaz určovat klubům, jaký mají zvolit systém výchovy mládeže, byť se obrňuje silným argumentem, že si kdokoli může požádat o výjimku, pokud má dojem, že disponuje více než čtyřmi kvalitními hráči z mladší kategorie. „Vycházíme jim v tomto případě vstříc,“ říká Zikmund.

Kdo však určí kvalitu daných hráčů, jejich potenciál a záměry trenérů, kteří o nich mají nejlepší přehled? A proč svaz naopak nutil kluby nasazovat mladé do seniorského hokeje, když na to kvalitativně neměli? Otázek do diskuze o prospěšnosti zásahů zvenčí je víc než dost.

Liberec však trest v podobě kontumace 0:5 a k tomu pokutu dvou tisíc korun akceptoval. „Jsme si vědomi přestupku, kterého jsme se v zápase dopustili. Sportovně technickou komisí udělený trest s pokorou přijímáme,“ reagoval na hokej.cz Jiří Bermann, manažer severočeské mládeže. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!