Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Špaňhelovi sebrali rekord za nejrychlejší extraligovou trefu. Na podnět ČT

Sport

  17:29
PRAHA - Útočník Martin Špaňhel už není z rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje rekordmanem české nejvyšší soutěže s nejrychleji vstřeleným gólem od začátku utkání. Přezkoumání jeho branky z října 1999 prokázalo, že místo dosud uváděných čtyř vteřin otevřel Špaňhel skóre zápasu Plzně proti Vsetínu až v čase 0:09.

Martin Špaňhel. foto: MAFRA

Novými rekordmany jsou tak útočníci Pavel Janků, Dominik Pacovský a Petr Ton, kteří skórovali po sedmi sekundách.

Podle tiskové zprávy ČSLH se dosavadní rekordní zásah přezkoumával na základě podnětu České televize, která čas branky 0:04 již delší dobu zpochybňovala, ačkoliv byl uveden v oficiálním zápisu o utkání.

Po prostudování záznamu dospěl šéf Tipsport extraligy Josef Řezníček k závěru, že čas gólu uvedený v zápise neodpovídá skutečnosti a že branka padla až o pět vteřin později. Nepřesnost byla podle všeho způsobena pozdním spuštěním časomíry.

Liga hokejových legend je zajímavý experiment. Jen aby brzy neomrzel

Sám Řezníček byl 8. října 1999 dokonce u Špaňhelova gólu osobně jako jeden z aktérů zápasu. „I když se musím přiznat, že jsem nedohrál, protože jsem byl za šarvátku s Romanem Stantienem vyloučen,“ připomněl Řezníček, tehdejší kapitán Západočechů.

Při první vstřelené brance, jež dala základ vysoké výhře Plzně 7:1, byl dokonce na ledě. „Všechno se ale seběhlo velmi rychle a přesný čas nikdo nezkoumal. Záznam, který dodala Česká televize, je nicméně natolik průkazný, že vylučuje pochybnosti, a proto jsme zápis opravili,“ zdůvodnil Řezníček.

Ve statistikách extraligy budou nově jako rekordmani figurovat Janků, Pacovský a Ton, kteří se trefili shodně po sedmi vteřinách od zahajovacího buly. Janků skóroval za Zlín v březnu 1997 proti Kladnu (8:3), Pacovský v dresu Sparty v listopadu 2011 na ledě Karlových Varů při výhře 3:0 a Ton - rovněž ve službách Pražanů - načal v listopadu 2013 debakl Třince (8:3).

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...