130 let
Šimon Hrubec

Šimon Hrubec | foto: Profimedia

Brankář Hrubec druhou nulou za sebou dovedl Omsk k premiérovému zisku Gagarinova poháru

Sport
  •   7:42
Balašicha - Brankář Šimon Hrubec druhým čistým kontem za sebou dovedl hokejisty Omsku k premiérovému zisku Gagarinova poháru za triumf v Kontinentální lize. Avangard vyhrál šestý zápas finálové série nad CSKA Moskva 1:0 a sérii ovládl 4:2. Druhým hrdinou duelu v Balašiše, kde Omsk hrál v sezoně domácí zápasy, byl útočník Sergej Tolčinskij, který 32 sekund před koncem první třetiny vstřelil jediný gól.

KHL se rozjela, brankář Hrubec trčí doma. Je to postavené na hlavu, říká

Devětadvacetiletý Hrubec pochytal 25 střel a připsal si v letošním play off páté čisté konto. Bezchybným výkonem navázal na pondělní zápas v Moskvě (2:0). Naposledy inkasoval sekundu před závěrečnou sirénou čtvrtého finále, ve kterém jeho tým nakonec přece jen vyhrál v prodloužení 4:3 a vyrovnal stav série na 2:2, a pak už na něj střelci vítěze základní části nevyzráli. Ziskem titulu v KHL Hrubec navázal na triumf z české extraligy, ve které v předkoronavirové sezoně 2018/19 vyhrál s Třincem.

Do kádru Omsku patří i Jiří Sekáč, který do finálové série nezasáhl kvůli zranění kotníku. Český útočník ještě pomohl Avangardu vyřadit v osmifinále Jekatěrinburg (4:1 na zápasy), od druhého čtvrtfinálového duelu s Magnitogorskem (4:2) už ale chyběl. I bez něj Omsk přetlačil v semifinále nejvýše nasazený tým Východní konference Kazaň (4:3) a nakonec zvládl i reprízu posledního finále, ve kterém předloni nedokázal CSKA porazit ani jednou.

Omsk dosud slavil jediný titul ještě v éře ruské superligy v roce 2004. Ve finále KHL byl potřetí, vedle předloňského nezdaru s CSKA podlehl v roce 2012 také Dynamu Moskva (3:4).

Autor: ČTK