Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jsou to nepopsatelné chvíle, celý život o tom sníte, užívá si zisk Stanley Cupu Palát

Třetí nejlepší střelec vyřazovacích bojů Ondřej Palát s trofejí. foto: ČTK

Edmonton - Splněný sen si užívá český hokejový útočník Ondřej Palát, který po pondělní výhře Tampy Bay v Edmontonu nad Dallasem 2:0 a vítězství v sérii 4:2 získal Stanleyův pohár. Devětadvacetiletý odchovanec tak oslavil druhý triumf v kariéře po zisku Calder Cupu v roce 2012 s Norfolkem v nižší AHL.
  21:18

„Chvíle jsou to nepopsatelné. Celý život sníte, že to jednou vyhrajete. Jako malý kluk si na to hrajete za barákem. A teď se to stalo realitou. Je to absolutně nepopsatelný zážitek, umocněný euforií celé organizace, všech spoluhráčů, trenérů, zaměstnanců i fanoušků klubu,“ řekl Palát v rozhovoru pro společnost Sport Invest, která jej zastupuje.

Tampa Bay vedla nad Dallasem ve finálové sérii už 3:1 na zápasy, ale v sobotu podlehla 2:3 ve druhém prodloužení a trumf dovršila až pondělním vítězstvím 2:0. Palát přiznal, že poslední krok k životnímu triumfu byl nejtěžší.

„Je to klišé, ale jednoduše platí. Finálová série byla hrozně těžká, Dallas hrál výborně. Ale i když jsme prohráli pátý zápas, byli jsme sebevědomí a věděli jsme, že šestý zápas jednoduše vyhrajeme,“ řekl Palát, který zažil v roce 2015 prohrané finále Stanley Cupu s Chicagem.

Třetí nejlepší střelec vyřazovacích bojů Ondřej Palát s trofejí.
Dallaská hvězda Tyler Seguin v souboji se slovenským obráncem Erikem Černákem.

„Musím říct, že jsme hráli skvěle z obrany, k ničemu jsme je nepustili. I když už se k nám dostali, Vasi (brankář Vasilevskij) udělal super zákroky. Jsem přesvědčen, že jsme vyhráli zaslouženě,“ doplnil.

Palát patřil mezi hlavní tahouny mužstva v elitní formaci s Nikitou Kučerovem a Braydenem Pointem. Jízdu Lightning si vychutnával. „Tým byl výborně složený, taktika nám všem sedla a táhli jsme za jeden provaz. Bublina nás paradoxně stmelila do party, kterou nikdy nepamatuji,“ popsal více než dva měsíce v uzavřených komplexech nejdříve v Torontu a od finále konference v Edmontonu.

Ondřej Palát se Stanley Cupem.

Přestože s výjimkou pěti střídání ve třetím duelu finále se Tampa Bay musela obejít bez kapitána Stevena Stamkose, byl jeho přínos pro tým podle Paláta velký. „Je skvělé, že jsme mohli vyhrát také pro něj. Prošel si složitým obdobím, ale i když nemohl hrát, byl s námi nablízko a maximálně nás podporoval,“ uvedl Palát.

Po přesunu z Edmontonu do Tampy Bay si budou noví šampioni užívat oslavy doma. „Letíme do Tampy. Ve středu nás čeká oslava na lodích v centru města, potom máme představení poháru na Buccaneers stadionu,“ prohlásil Palát, který pak bude spěchat Česka za rodinou. „Domů bych se měl dostat příští týden. Už se nemůžu dočkat dcerky, manželky a celé rodiny,“ dodal šťastný hokejista.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...