Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rutta s Palátem vyhráli Stanley Cup. Tampa Bay ve finále porazila Dallas

Sport

  7:11aktualizováno  9:14
Edmonton - Ve specifickém play off NHL, které se kvůli koronavirové pandemii po dlouhé pauze odehrávalo izolované v „kanadské bublině“, se radují hokejisté Tampy. Finálovou sérii s Dallasem ovládli 4:2 na zápasy. Rozhodující triumf 2:0 v pondělí trefili útočníci Point a Coleman. Historický počet Čechů slavících zisk Stanley Cupu se tak rozšířil o Ondřeje Paláta a Jana Ruttu.

Vítězná fotka hokejistů Tampy Bay se Stanley Cupem. foto: Reuters

Když v ročníku 2004 dosáhla Tampa Bay po dramatickém výsledku 4:3 na zápasy nad Calgary na svůj premiérový Stanley Cup v klubové historii, byli u toho i obránci Pavel Kubina a Stanislav Neckář.

Druhý triumf Lightning se rovněž udál za podpory dvojice Čechů. V pořadí 27. a 28. krajanem, jehož jméno se objeví mezi vítězi stříbrného poháru, se stali útočník Ondřej Palát a obránce Jan Rutta

Jedna z největších hvězd současné NHL ruský hokejista Nikita Kučerov drží nad...
Obránce Victor Hedman s trofejí pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Oba sehráli u vítězné jízdy Tampy 4:2 na zápasy proti Dallasu výrazné úlohy. Hlavně Palát společně s lídry produktivity play off Nikitou Kučerovem (34 bodů z 25 zápasů) a Braydenem Pointem (33 bodů z 23 zápasů) tvořil nezastavitelnou elitní formaci vítězů. Rutta sice v rozhodujícím šestém klání opět na ledě chyběl, po předchozím návratu z marodky se ovšem od druhého do pátého finále skvěle prezentoval v první obranné dvojici vedle MVP play off Victora Hedmana.

VIDEO: Nejdelší zápas NHL od roku 2000. Tampa Bay porazila Columbus brankou ze 151. minuty

Prvně jmenovaný rodák z Frýdku-Místku skončil v bodování play off s 18 zápisy (11+7) na skvělém dvanáctém místě a do historie NHL se z českého pohledu zapsal hlavně svými střeleckými kousky, když perfektně dokázal zastat zraněného kapitána Stevena Stamkose. Palát celkově zatížil konta soupeřů 11 góly. Mezi krajany se v historii nejlepší hokejové ligy světa lepší či shodnou bilancí z jednoho play off mohli blýsknout jen bostonský David Krejčí (v ročníku 2011 dal 12 gólů) a ve své slavné pittsburgské éře také Jaromír Jágr (1992 a 1996 shodně po 11 gólech).

Více branek letos nasázeli jen jeho spoluhráč z útoku Brayden Point se 14 zásahy a finálový soupeř Joe Pavelski s 13 góly, jenž přepsal hned několik rekordů soutěže. S kariérními 61 brankami z vyřazovací části je novým lídrem mezi rodáky z USA (postupně přeskočil Mikea Modana a na závěr i Joea Mullena) a v rámci jednoho play off stanovil nový rekord v počtu branek mezi hráči staršími 36 let (překonal 11 gólovou bilanci montrealské legendy Maurice Richarda z ročníku 1958).

Stanley Cup Champions ⚡️

29. září 2020 v 7:36, příspěvek archivován: 29. září 2020 v 9:41

Ovšem zpátky k rozhodujícímu šestému klání finálové série, ve kterém všechny pokusy Pavelskiho a jeho spoluhráčů pochytal bezchybný gólman Andrej Vasilevskij. Unavený Dallas, kterému kromě delší dobu zraněného Čecha Radka Faksy opakovaně chyběl také další centr Roope Hintz, na něj vyslal jen podprůměrný počet 22 puků.

Tampa, za kterou v obraně na místo zmiňovaného Rutty tentokrát nastoupil Zach Bogosian a ve čtvrtém útoku debutant v play off Alexander Volkov nahradil Cartera Verhaegheho, šla do vedení ve 13. minutě. Antona Chudobina v přesilovce překonal díky dorážce své vlastní střely aktivní Point. Asistence putovaly na konta produktivních borců Kučerova a Hedmana. Druhý jmenovaný švédský bek se v play off s 10 góly přiblížil ligovému rekordu od Paula Coffeyho (12 branek při tažení Edmontonu za Stanley Cupem z ročníku 1985, druhý v pořadí Brian Leetch dal v ročníku 1994 za Rangers 11 branek) a po zásluze kromě stříbrného poháru mohl slavit také prestižní Conny Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Pojistka na 2:0 se zrodila v 28. minutě poté, co Lightning ve středním pásmu zachytili rozehrávku Dallasu. V bleskové akci Cedric Paquette přihrával a ranou bez přípravy z pravého kruhu proti přemísťujícímu se Chudobinovi uspěl Blake Coleman. Těsně před druhým odchodem do kabin byli navíc hráči Tampy blízko další trefy. Tečované nahození beka Ryana McDonagha ale skončilo jen na tyči.

Ve třetí třetině se utkání už jen dohrávalo a skvělý Vasilevskij si poradil se všemi finálními pokusy Stars včetně závaru při oslabení po faulu McDonagha z 56. minuty a závěrečné hry Dallasu bez brankáře. 26letý odchovanec ruské brankářské školy si tak nemohl vybrat lepší duel na svou premiérovou nulu kariéry z play off (dočkal se až v 58. startu).

Finále Stanleyova poháru v Edmontonu - 6. zápas:

Dallas Stars - Tampa Bay Lightning 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Point (Kučerov, Hedman), 28. Coleman (Paquette, Maroon). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 22:29. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. Point, 3. Vasilevskij (všichni Tampa Bay). Konečný stav série: 2:4.

Přehled českých vítězů hokejového Stanley Cupu:

1984 - Jaroslav Pouzar (Edmonton Oilers)

1985 - Jaroslav Pouzar (Edmonton Oilers)

1986 - Petr Svoboda* (Montreal Canadiens)

1987 - Jaroslav Pouzar (Edmonton Oilers)

1989 - Jiří Hrdina (Calgary Flames)

1990 - Petr Klíma (Edmonton Oilers)

1991 - Jaromír Jágr, Jiří Hrdina (Pittsburgh Penguins)

1992 - Jaromír Jágr, Jiří Hrdina (Pittsburgh Penguins)

1995 - Robert Holík (New Jersey Devils)

1999 - Roman Turek (Dallas Stars)

2000 - Robert Holík*, Patrik Eliáš, Petr Sýkora (New Jersey Devils)

2001 - Milan Hejduk, Martin Škoula (Colorado Avalanche)

2002 - Dominik Hašek, Jiří Fischer, Jiří Šlégr (Detroit Red Wings)

2003 - Patrik Eliáš, Richard Šmehlík (New Jersey Devils)

2004 - Pavel Kubina, Stanislav Neckář (Tampa Bay Lightning)

2006 - František Kaberle, Josef Vašíček (Carolina Hurricanes)

2008 - Dominik Hašek, Jiří Hudler (Detroit Red Wings)

2009 - Petr Sýkora (Pittsburgh Penguins)

2011 - David Krejčí, Tomáš Kaberle (Boston Bruins)

2013 - Michal Rozsíval, Michael Frolík (Chicago Blackhawks)

2015 - Michal Rozsíval (Chicago Blackhawks),

2018 - Michal Kempný, Jakub Vrána (Washington Capitals),

2020 - Jan Rutta, Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning).

Poznámka: *Robert Holík získal v roce 1996 americké občanství a vzdal se českého, druhý Stanleyův pohár v roce 2000 vyhrál jako Američan. Petr Svoboda měl v roce 1986, kdy vyhrál Stanley Cup, pouze kanadský pas.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...