Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dallas bez Faksy tentokrát neuspěl. Tampa i s Ruttou v sestavě vyrovnala finálovou sérii, prosadil se Palát

Brayden Point (21) před brankou týmu Dallas Stars. foto: AP Photo

Edmonton - Hokejisté Tampy Bay porazili ve druhém finálovém utkání play-off NHL Dallas 3:2 a srovnali stav série na 1:1. K výhře Lightning, kteří první duel o Stanley Cup prohráli 1:4, pomohl gólem útočník Ondřej Palát. Do zápasu hraného kvůli pandemii koronaviru bez diváků v Edmontonu zasáhl i jeho spoluhráč obránce Jan Rutta, který předtím nastoupil naposledy 5. srpna.
  7:14

Stars znovu chyběl zraněný centr Radek Faksa a Tampě Bay stále kapitán Steven Stamkos, přestože se zúčastnil ranního rozbruslení.

Třicetiletý Rutta nastoupil v prvním obranném páru vedle Victora Hedmana. Start píseckého rodáka znamená, že pokud floridský celek vyhraje Stanley Cup, bude na něm jeho jméno zapsáno. Předtím nesplňoval kritéria, protože neodehrál více než polovinu utkání v základní části.

Postup oslavil u piva. Sil mám ještě dost, říká před finále NHL v životní formě hrající Palát

„Dobré pro něj bylo, že si předtím na tomto turnaji zahrál, takže tak dlouho mimo hru nezůstal. Zdravý je už několik týdnů, věci se ale pro nás vyvíjely dobře a o to jde. Sestavy diktují situace a po prvním finálovém utkání jsme cítili, že tohle je situace, kdy by mohl vyniknout,“ řekl na tiskové konferenci trenér Tampy Bay Jon Cooper.

S výkonem někdejšího hráče Chicaga byl spokojený. „Pár střídání mu trvalo, než se do toho dostal, ale poté udělal vše, co jsme od něj žádali. Už před zraněním v základní části nám velmi pomohl. S Victorem strávil v základní části spoustu času, takže jsme věděli, že pokud se vrátí, bude v pohodě,“ uvedl třiapadesátiletý kouč.

Joe Pavelksi při souboji s Kevinem Shattenkirkem.
Brayden Point (21) před brankou týmu Dallas Stars.

Nejcennější hokejovou trofej na světě dosud získalo 26 Čechů. Jejich počet se jistě rozšíří o dva. Za Stars odehrál v základní části dostatečný počet zápasů bek Roman Polák, který se z rodinných důvodů rozhodl letní dohrávku NHL neabsolvovat a upsal se Vítkovicím.

Na rozdíl od prvního duelu se tentokrát ujala vedení Tampa Bay. Ve 12. minutě v přesilové hře Nikita Kučerov přihrál mezi kruhy Braydenu Pointovi, který střelou z první do horního růžku překonal gólmana Antona Chudobina.

Téměř přesně o tři minuty později udeřili Lightning v další početní výhodě. Hedman nahrál Kučerovovi, který naznačil střelu, ale místo toho našel na druhé straně na levém kruhu Paláta. Rodák z Frýdku-Místku vstřelil devátý gól v letošním play off a do statistik se zapsal po předchozích třech zápasech bez bodu.

„Puk se dobře pohyboval. Hedman a Kučerov skvěle přihráli a měl jsem před sebou odkrytou branku, takže to bylo snadné,“ prohlásil devětadvacetiletý Palát.

Dallas si zahraje ve finále NHL o Stanley Cup, v pátém zápase mu v tom nezabránilo ani dvoubrankové manko

Za necelou minutu kapituloval Chudobin potřetí, když ho od hrazení od modré čáry překonal zadák Kevin Shattenkirk. Tři góly Tampy Bay dělilo tři minuty a 53 sekund. „Přesně tady jsme ztratili zápas. Většinu první třetiny jsme nehráli tak, jak jsme chtěli. Byli lepší a přesilovky si zasloužili,“ konstatoval útočník Stars Mattias Janmark.

Ve druhé třetině málem zvýraznil náskok Lightning Cedric Paquette, ale orazítkoval jen tyč. Dallas snížil v 35. minutě při Palátově vyloučení, když nahození Johna Klingberga tečoval před brankou Joe Pavelski. Stars trvalo zužitkování přesilovky pět sekund.

Texaský celek výrazně přidal a ve 46. minutě po Klingbergově přihrávce obstaral kontaktní gól Janmark. Lightning překonali Chudobina počtvrté, kvůli ofsajdu ale gól Michaila Sergačova neplatil. Stars si v závěru vytvořil tlak, na srovnání však nedosáhl.

„Tlačili, ale podle mě se nám povedlo tu bouři přestát. Výhra je pozitivní. Podíváme se na video, rozebereme si dobré i špatné věci a půjdeme dál,“ řekl útočník Tampy Bay Anthony Cirelli.

Obě mužstva usilují o druhý Stanley Cup v historii. Dallas se z něj radoval v roce 1999, Tampa Bay o pět let později. Třetí souboj je na programu v noci ze středy na čtvrtek SELČ ve 2:00.

Finále Stanleyova poháru v Edmontonu - 2. zápas:

Tampa Bay Lightning - Dallas Stars 3:2 (3:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Point (Kučerov, Hedman), 15. Palát (Kučerov, Hedman), 16. Shattenkirk (Coleman, Cirelli) - 35. Pavelski (J. Klingberg, Radulov), 46. Janmark (J. Klingberg, Radulov). Rozhodčí: Kozari, Sutherland - Amell, Barton. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Střely na branku: 31:29. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. Kučerov (oba Tampa Bay), 3. J. Klingberg (Dallas). Stav série: 1:1.

Sestavy:

Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, Sergačov, Shattenkirk, McDonagh - Kučerov, Point, Palát - T. Johnson, Cirelli, Killorn - Coleman, Gourde, Goodrow - Verhaeghe, Paquette, Maroon. Trenér: Jon Cooper.

Dallas: Chudobin - J. Klingberg, Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Hanley - Radulov, Seguin, Jamie Benn - Gurjanov, Pavelski, Janmark - Perry, Hintz, Kiviranta - Comeau, Dickinson, Cogliano. Trenér: Rick Bowness.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...