Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pět kanadských hokejistů se nechalo uvolnit z klubů kvůli sexuálnímu skandálu

Ondřej Palát (vpravo) z New Jersey nahrává na gól Michaelu McLeodovi. Brankář Filip Gustavsson z Minnesoty se tomu snaží marně zabránit. foto: Reuters

Pět členů z kanadské hokejové reprezentace do 20 let z roku 2018 požádalo v posledních dnech o uvolnění ve svých klubech. Podle zámořských médií to souvisí s vyšetřováním sexuálního skandálu z tehdejšího juniorského mistrovství světa. Všichni údajně dostali výzvu, aby se přihlásili policii v Ontariu, kde je čeká obvinění ze sexuálního napadení.
  21:31

Volno si vzali Michael McLeod a Cal Foote z New Jersey Devils, Carter Hart z Philadelphie, Dillon Dube z Calgary a další někdejší hráč NHL Alex Formenton, jenž momentálně působil ve Švýcarsku v týmu Ambri-Piotta.

Zástupci klubů v minulých dnech uvolnění svých hráčů na neurčilo blíže nekomentovali. Podle Philadelphie a Ambri-Piotta stály za odchody hokejistů osobní důvody, Calgary se odkázalo na duševní zdraví a New Jersey se nevyjádřilo vůbec.

Policie v ontarijském Londonu se případem zabývá od roku 2022, kdy vyšlo najevo, že se kanadský hokejový svaz dohodl na mimosoudním vyrovnání s ženou, která tvrdila, že ji na oficiální akci osm členů reprezentace do 20 let z mistrovství světa 2018 sexuálně napadlo v hotelovém pokoji.

Organizace Hockey Canada si za svůj přístup k případu vysloužila ostrou kritiku a federální vláda následně svazu zastavila finanční podporu. Spolupráci s organizací přerušili i někteří sponzoři. Kvůli aféře rezignovalo celé vedení svazu.

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...