Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Marek: Místo na MS mi nikdo nezaručí

Sport

  11:05
PRAHA - Hokejový útočník Jan Marek je v letošní sezoně zatím nejproduktivnějším hráčem národního týmu, přesto ví, že nemá jistou účast na nadcházejícím mistrovství světa ve Švýcarsku. Opora ruského Magnitogorsku se do přípravy na šampionát zapojila v úterý v Ostrově na Karlovarsku a na libereckém turnaji seriálu Euro Hockey Tour je připravena bojovat o svůj druhý start na vrcholné akci sezony.

Jan Marek (s 15 na dresu) v zápase Kontinentální ligy. foto: Lidovky.cz

"Dobře si uvědomuji, že nemám nic jistého. V útoku je velká konkurence a bude záležet na tom, jak zahraju v Liberci. Udělám vše pro to, abych jel. Konkurence je ale velká, je tam šest sedm dobrých centrů a jet mohou jen čtyři. Budu bojovat a porvu se o to," řekl Marek.

Devětadvacetiletý centr s reprezentací od pondělí trénuje, ale stejně jako Petr Čajánek, Tomáš Rolinek a Karel Rachůnek nebude hrát ve víkendových zápasech v Německu. Všichni čtyři budou s dalšími reprezentanty do čtvrtka jen trénovat a opět se k týmu připojí až v úterý v Liberci. "Tenhle plán mi řekl trenér a já to respektuji. Týden jsem nebyl na ledě, jen chodil do posilovny. Teď budu tři dny trénovat a od příštího týdne na to vlítnu naplno. Kdyby mi ale řekli, že budu hrát, neměl bych s tím problém," uvedl rodák z Jindřichova Hradce.¨


Špaček na šampionát nejede
Hokejový obránce Jaroslav Špaček je dalším hráčem, kterého si musel trenér Vladimír Růžička škrtnout ze seznamu možných posil z NHL pro mistrovství světa ve Švýcarsku. Pětatřicetiletý bek Buffala se omluvil s ohledem na dlouhodobé problémy s třísly.

Špaček je již druhým hvězdným obráncem z pondělí zveřejněného výběru, který se Růžičkovi omluvil. Ze zdravotních důvodů svůj start vyloučil i Tomáš Kaberle z Toronta. Nepravděpodobně vypadá i případná nominace Lukáše Krajíčka z Tampy, jenž má dlouhodobé problémy s nohou a po sezoně jej čeká blíže nespecifikovaný lékařský zákrok.


Pro nejlepšího střelce Kontinentální ligy skončila sezona 26. března, kdy Metallurg prohrál v pátém semifinálovém duelu počtvrté s Jaroslavlí a byl vyřazen. Následně vyrazil s manželkou do Rakouska na hory. "Lucka si zalyžovala, já jsem chodil do bazénu, sauny a na masáže. Počasí vyšlo, bylo to příjemné," řekl Marek, který tak na pár dnů přestal sledovat i dění v hokejovém světě včetně národního týmu.

Celkové třetí místo Magnitogorsku podle něj není špatné a odpovídá reálným možnostem klubu. "Hlavně u vedení panovalo ze začátku zklamaní, protože cílem bylo ligu vyhrát. Když se na to ale podívám svýma očima, tak si myslím, že je to úspěch. Vyřadili jsme druhý tým tabulky podle bodů v KHL, přešli jsme přes Atlant. Tam už jsme nebyli favoriti," poukázal Marek na čtvrtfinálovou výhru nad Atlantem Mytišči.

Na Jaroslavl v semifinále už Metallurg neměl. V Rusku působí Marek od roku 2006 a nejméně další sezonu by v KHL rád vydržel.

Nyní je bez smlouvy. "Rozhoduji se, co dál. Ještě rok bych chtěl zůstat v Rusku, ale nevím, v jakém týmu to bude. Magnitka má velký zájem. Když jsme letěli z posledního zápasu, tak jsem dvě hodiny seděl vedle generálního manažera a trenéra. Říkali, že jsem pro ně číslo jedna a těžko si dovedou představit, že bych odešel," uvedl Marek.

Chci dobře odehrát poslední turnaj Euro Hockey Tour a porvat se o mistrovství světa, to je nejdůležitější. Na to další může být čas až poté," uvedl Marek, jenž v devíti zápasech za národní tým v této sezoně nasbíral devět kanadských bodů za čtyři branky a pět asistencí. Celkem má na kontě 68 startů v reprezentačním dresu a 19 gólů.

Autor: