Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Místo, kde je cítit hokej

Sport

  17:53
QUEBECK - Po několika hokejových arénách, v nichž se nesl vzduchem zápach zasychajícího lepidla a umělohmotné sedačky se blýskaly novotou, se hokejové mistrovství světa nastěhovalo do haly, která dýchá historií.

Hokejová hala v Québecku. foto: AFP

"Je to jeden z posledních originálních zimních stadionů na světě.  Když do něj vejdete, cítíte hokej,“ opěvuje Pepsi Colisée, jak se jmenuje hokejová aréna v Québeku, oficiální internetová stránka Mezinárodní hokejové federace.

"Nějaký pátek už to tady stojí,“ usmíval se český kapitán Tomáš Kaberle. Hala Pepsi Colisée byla postavená v roce 1950 na místě původní, vyhořelé québecké arény. V roce 1980 v ní proběhly mohutné úpravy kvůli vstupu místního klubu Québec Nordiques do NHL a kapacita se zvedla na současných 15 399 diváků.

Staré sedačky, úzké střídačky Stará hala je prodchnutá historií a vzpomínkami. Sedačky v horních řadách jsou ještě dřevěné a odevšad je dobře vidět. Kolem betonových stěn v přízemí procházely velké hvězdy minulosti.

Tou první byl v 50. letech slavný Kanaďan Jean Beliveau, tou druhou o dvacet let později Guy Lafleur, který jako trenér vedl Nordiques v prvním zápase soutěže WHA a po prohře 3:2 rezignoval.

Velkou slávu si v Québeku vydobyli bratři Šťastní, kteří tady řádili v 80. letech. Od roku 1995, kdy se Nordiques přestěhovali do Colorada, patří hala juniorskému hokeji. "Je to zajímavý stadion, jen by mohli víc rozsvítit světla,“ povídal po prvním čtvrtečním tréninku Martin Erat. „Na ledě nebylo úplně dobře vidět.“

To se v hale ještě čile pracovalo, vyspravovaly se sítě na brankách, věšely se vlajky, leštily mantinely, přivážely plechovky s pivem a hromady párků.

Erat už v Québeku zahrál, před lety na juniorském turnaji. "Ale už si to vůbec nepamatuji,“ usmál se. Zatímco milovníci historie se procházeli halou ve snivém vytržení, některým hráčům přivyklým na luxus NHL aréna příliš nevoněla. "Led je hrozný,“ zlobil se například Alexandr Ovečkin, největší hvězda šampionátu.

"U nás v Nashvillu máme ještě horší,“ nevzrušoval se Erat.

Přesto se musejí hokejisté uskrovnit. Třeba na úzkých střídačkách. "Náhradní gólman se na ni nevejde,“ popsal Kaberle. "Asi si bude muset sednout přes uličku,“ přemýšlel kapitán.

Čeští hokejisté vzali zavděk i kabinou, v níž stráví celé mistrovství. "Všechno je v pořádku,“ povídal "pohodář“ Kaberle.

„Jsme tady jenom kvůli hokeji,“ dodal Erat.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!