Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Růžička čelí trestnímu oznámení. Cíl podavatele? Ať se ozvou další

Sport

  10:40aktualizováno  13:52
PRAHA - Kauza hokejového videa získává nový rozměr. Od úterního dopoledne čelí reprezentační trenér Vladimír Růžička trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce. Podal jej na něj podnikatel a šéf serveru Protikorupcnilinka.cz Jiří Jehlička.

Vladimír Růžička při své obnovené premiéře na lavičce národního týmu foto: MAFRA - Ondřej Bičiště

Podle něj je možné, že Růžička spáchal trestné činy přijímání úplatku, podvod a poškozování cizích práv v kauze s částkou 500.000 korun, kterou trenérovi dal Miroslav Palaščák za to, aby jeho syn mohl působit ve Slavii. Webu idnes.cz Jehlička řekl, že nepodal trestní oznámení přímo na osobu trenéra, ale podnět, aby se policie záležitostí začala zabývat. O podání informoval jako první server tn.cz.

Ať se ozvou další, přeje si podnikatel

„Čekáme, že se ozvou další lidé, kteří se pohybují kolem hokeje nebo ve sportu a mají podezření na něco podobného. Mělo by se jednou provždy vyjasnit, kde je hranice mezi sponzorským darem a korupcí ve sportu,“ řekl Jehlička.

Policie zatím oficiálně nepotvrdila, že trestní oznámení přijala. „Do této doby jsme nepřijali žádné trestní oznámení v souvislosti s touto situací. Nicméně se jí odpovídajícím způsobem věnujeme z takzvaně zákonné povinnosti. Pokud je zde jakékoli jednání, které by mohlo být protiprávní, máme ze zákona povinnost prověřit ho a zjistit, zda opravdu je či není protiprávní,“ sdělil v úterý v poledne serveru Lidovky.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Z dostupnýcm materiálů vyšetřujeme, zda došlo k naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů. Aktuálně nemůžeme sdělovat jakékoli konkrétní výsledky,“ dodal mluvčí.

Růžičkovi hrozí za podivnou půjčku zákaz činnosti i podmínka, tvrdí právník

Růžička řeší problém poté, co otec mladého hokejisty Miroslav Palaščák zveřejnil na internetu video, ve kterém si tehdejšímu trenérovi a generálnímu manažerovi Slavie stěžuje na neadekvátní protislužbu za půl milionu korun, které mu věnoval. Tu si představoval tak, že Růžička zařídí, aby o jeho syna „bylo postaráno“, tedy dostal šanci v A-týmu sešívaných či jinde, což se podle něj nestalo.

Od té doby nabírá kauza na obrátkách. Klub se snaží bránit tím, že o ničem neví. Růžička přišel následně s vysvětlením, že se nejednalo o sponzorský dar, ale o půjčku, kterou dotyčnému vrátil. To ale Palaščák dosud nepotvrdil.

<<< NEORIENTUJETE SE V KAUZE RŮŽIČKA? PROJDĚTE SI PODROBNĚ HLAVNÍ OTAZNÍKY >>>

Bývalý dlouholetý symbol Slavie už v pondělí kategoricky odmítl, že by se na úkor klubu obohatil, jednal jakkoliv nestandardně či dokonce nezákonně. „Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče,“ doplnil Růžička, který se rozhodl kauzu předat právnímu zástupci a řešit ji soudní cestou.

Svaz: Naše stanovisko se nemění

Vedení ČSLH mu rovněž v pondělí vyjádřilo plnou důvěru s tím, že Růžičkovou prioritou je nyní příprava na mistrovství světa v Praze a Ostravě. „ČSLH i celý realizační tým proto vyvinou maximální úsilí, aby spor, jehož podstata s reprezentací žádným způsobem nesouvisí, nijak neovlivnil přípravu národního mužstva,“ uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund s konstatováním, že Růžička ani svaz se nehodlají před MS ke kauze vyjadřovat.

Svaz podržel Růžičku i po úterním podání trestního oznámení. „Na stanovisku ČSLH se nic nemění, v případu nedošlo k žádnému posunu. Trestní oznámení může podat kdokoliv na kohokoliv, nemusí být předmětné. ČSLH by se vyjádřil až k případným výsledkům vyšetřování. Všechno ostatní jsou čiré spekulace,“ sdělil Zikmund redakci.

Autoři: ,