Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Neprůstřelný brankář Kovář: Moc jsme chtěli vyhrát. A povedlo se

Sport

  21:49
PRAHA - Výjimečný výkon. Vychytaná nula, potřetí v nároďáku. A letenka na olympiádu? Dávalo by to smysl: Jakub Kovář skvělými zákroky pomohl hokejové reprezentaci k vítězství 2:0 nad Finskem. "Chytil jasné góly," velebil jej kapitán Petr Nedvěd.

Brankář Jakub Kovář z ČR a Pekka Jormakka z Finska. foto: ČTK

Pokud trenéři dodrží svůj původní plán, že zbylé dva duely Channel One Cupu odchytá v Rusku Alexander Salák, byla to pro Kováře poslední prověrka před olympiádou. Těžko mohla být úspěšnější. "Dopadlo to nejlíp, jak mohlo," souhlasil gólman Jekatěrinburgu a hvězda pražského duelu s Finy.

Musíte být hodně spokojený, že?
Když trenéři ohlásili svůj plán, říkal jsem si, že by bylo super, kdyby se mi zápas proti Finsku povedl. Myslím, že jsem udělal maximum. Až skončí turnaj, budu se zase soustředit na klubové povinnosti a 7. ledna si zapnu internet. Uvidím, jestli tam budu.

O olympijskou nominaci jste si řekl vychytanou nulou. Vydřenou?
Jo, byla odmakaná. Jsou nuly, kdy máte patnáct zákroků a spíš děláte zeď proti střelám od půlky. Dneska jsem si docela zachytal.

Máte taková utkání rád?
Gólman se cítí líp, když na něj jdou střely. Pokud tam jen stojíte a přiletí čtyři puky za třetinu - co se navíc vrtí a vy je blbě vyrazíte - není to ono. Zato když na vás jde hodně střel a uděláte pár pěkných zákroků, cítíte se najednou dobře. Tak to je.

Kdy byli Finové nejblíž tomu, aby vás o čisté konto připravili?
Měli pár nebezpečných dorážek ve druhé třetině a pak hlavně přesilovku pěti proti třem. Hráli hodně dobře - v první třetině toho sice moc neměli kvůli našim přesilovkám i špatnému ledu, ten brzdil oba týmy. Ale už tehdy bylo cítit, že budou silní.

Vy jste však triumfovali vůlí. Nasazením.
Strašně moc jsme chtěli vyhrát, bojovali jsme. Lidí přišlo hrozně moc a byli úžasní, už kvůli nim jsme to chtěli za stavu 1:0 domlátit do konce. Povedlo se.

I když dál platí, že s českou koncovkou to letos na Euro Hockey Tour pořád není ideální, co říkáte?
Když už góly nedáváme, musí všichni pracovat na tom, abychom je nedostávali. Třeba trochu pozměníme systém a budeme hrát na fotbalové výsledky, abychom výhry urvali za každou. Nemá cenu se někam honit a pak dostat šišku. Lepší je hrát takhle od podlahy. Možná tohle bude naše cesta.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...