Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Novým lídrem extraligové tabulky se po výhře v Olomouci stala Sparta, Vary padly s Plzní

Zleva Jan Bambula z Olomouce, Ladislav Zikmund ze Sparty a Tomáš Šmerha ze Sparty. foto: ČTK

Olomouc - Hokejisté Sparty zvítězili v utkání 33. kola extraligy na ledě Olomouce 3:0. Využili tak domácího zaváhání Třince s Pardubicemi (1:4) a díky lepšímu skóre se posunuli do čela tabulky. Oceláři však mají ještě dva zápasy k dobru. Pražané dali všechny góly v první polovině třetí třetiny, postupně se prosadili útočníci Jan Buchtele s Davidem Tomáškem a bek Milan Jurčina. Gólman Matěj Machovský udržel díky 30 úspěšným zákrokům podruhé za sebou a počtvrté v sezoně nulu.
  20:18

Hosté sice byli na začátku utkání častěji v útočném pásmu, ale do prvních šancí se z rychlých protiútoků dostali domácí. První střelu Ostřížka vyrazil Machovský betonem a druhou ukryl v lapačce. Brankář Sparty pak zasáhl také proti zacloněné střele Vyrůbalíka a pokusu Kucsery v přesilové hře.

Peter Čerešňák z Plzně se raduje z gólu.
Petr Straka (v pozadí) z Plzně se raduje z gólu.

Strážce brankoviště Hanáků Lukáš si první těžší zákrok připsal až šest minut před koncem úvodní části při střele Buchteleho z mezikruží. Ve vlastním oslabení se do střelecké pozice dostal ještě Rousek, ale trefil jen hruď domácího gólmana.

Hokejová Tipsport extraliga - 33. kolo:

Třinec - Pardubice 1:4 (0:3, 1:0, 0:1),

Olomouc - Sparta Praha 0:3 (0:0, 0:0, 0:3),

Plzeň - Karlovy Vary 4:3 (0:0, 2:1, 2:2),

Vítkovice - Mladá Boleslav 3:1 (1:1, 2:0, 0:0),

Hradec Králové - Litvínov 3:1 (1:0, 1:1, 1:0),

Liberec - České Budějovice 7:0 (2:0, 4:0, 1:0).

Také první šanci druhé dvacetiminutovky měli Olomoučtí, když po individuální akci zakončoval Tomeček a Machovský musel předvést dobrý zákrok. Dvakrát se poté do dobré pozice dostal na druhé straně Horák. Poprvé mu ale puk sjel v rozhodující chvíli z hokejky a podruhé jeho střelu schoval do lapačky Lukáš. Sám před Machovským nedokázal pohnout bezbrankovým stavem ani Tomeček.

Z dobré pozice vzápětí střílel Ondrušek jen do blokujícího hráče. Na další možnosti se pak čekalo do 35. minuty, kdy po rychlém brejku zakončoval z levé strany Káňa, Machovský však místo u bližší tyče utěsnil včas. Čisté konto uhájil také dvě minuty před koncem druhé třetiny po střele aktivního Tomečka.

Na začátku třetího dějství zasáhl Machovský proti střele Káni. Sparta pak udeřila ve vlastním oslabení: Pech nachystal puk pro Buchteleho, který se nemýlil. O dvě minuty později už Sparta vedla o dvě branky. Rousek vybojoval puk u zadního mantinelu, předal ho Tomáškovi a ten bekhendovou střelou zvýšil vedení hostů.

V olomoucké přesilové hře pak dvakrát střílel Nahodil, ale Machovský byl v obou případech pozorný. Třetí branku přidali hosté o pět minut později, kdy se prosadil prudkou střelou od modré čáry Jurčina. Pět minut před koncem pálili v přesilové hře z dobrých pozic Buchtele s Řepíkem, Lukáš však tentokrát proti oběma zakročil a skóre už se nezměnilo.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...