Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Plekanec prvním gólem v sezoně pojistil výhru Montrealu

Sport

  9:13
NEW YORK - Český útočník Tomáš Plekanec se v pondělí poprvé v letošní sezoně hokejové NHL zapsal mezi střelce a pomohl Montrealu k vítězství 3:1 nad Floridou. Plekanec byl autorem třetího gólu do prázdné branky při power-play soupeře v poslední minutě zápasu. Brankář Panterů Tomáš Vokoun předtím dvakrát inkasoval z 33 střel.

Český forvard Plekanec v jednom z mnoha ostrých soubojů. foto: ČTK

Canadiens tak prodloužili svou vítěznou sérii na pět zápasů a vděčit za to mohou především brankáři Jaroslavu Halákovi. Slovenský gólman, jenž dostal v brance Montrealu příležitost teprve podruhé v sezoně, se blýskl 35 zákroky a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

"Myslím, že nás dneska soupeř přehrál. Není pochyb o tom, že bez jeho skvělého výkonu bychom dnes asi nezvítězili," pochválil Haláka útočník Saku Koivu, jenž v 23. minutě otevřel skóre zápasu a připsal si jubilejní 600. bod v NHL.

Vítězný gól na 2:1 vstřelil devět minut před koncem třetí třetiny Francis Bouillon, jenž po zranění nohy nastoupil poprvé v letošní sezoně. Za záda brankáře Vokouna dostal puk tvrdou střelou z levého kruhu pro vhazování. "Takové góly nedávám moc často," podotkl Bouillon, jenž v loňském ročníku skóroval dvakrát ve 44 utkáních.

Tomáš Vokoun přiznal, že měl při Bouillonově střele zakrytý výhled. "Mohli jsme ten zápas vyhrát. Zase jsme se přesvědčili, že můžeme hrát s každým soupeřem vyrovnanou partii. Jsme zklamaní, že jsme nakonec prohráli, ale podali jsme dnes velmi dobrý výkon a pokud takhle budeme hrát dál, můžeme se těšit na spoustu vítězství," prohlásil Vokoun.

Do útlumu se po skvělém vstupu do sezony dostali hokejisté New Yorku Rangers, kteří podlehli na domácím ledě v zaplněné Madison Square Garden Dallasu 1:2 a připsali si třetí porážku z posledních čtyř zápasů.

Utkání přitom začali Rangers skvěle a už po 58 sekundách hry slavili vedoucí gól po trefě Markuse Näslunda. Jenže pak už Martyho Turca v brance Dallasu nepřekonali. Rozhodující druhou branku vstřelil v polovině třetí třetiny Mike Modano a Dallas si tak připsal teprve druhé vítězství v sezoně.

Hostující kouč Dave Tippett ocenil především výkon obrany, která v předchozích pěti duelech inkasovala 23 gólů - nejvíc v celé soutěži. "Když se vám nepovede pět zápasů, tlak samozřejmě roste. Dnes jsme snad ukázali, že máme na čem stavět," řekl Tippett.

Hráči Rangers se těšili, že si v nejbližších dnech odpočinou po náročném programu. Od návratu z České republiky, kde zahájili sezonu dvojzápasem s Tampou Bay, sehráli v jedenácti dnech dalších sedm utkání a nyní mají až do pátku volno. "Musíme se dát trochu dohromady a načerpat nové síly," konstatoval útočník Scott Gomez.

Petr Sýkora pomohl proměněnou penaltou k vítězství Pittsburghu 2:1 po samostatných nájezdech na ledě Bostonu. Sýkora v druhé sérii nájezdů vyrovnal na 1:1, závěrečný rozstřel nakonec rozhodl až v páté sérii Jevgenij Malkin.

Hrdinou Tučňáků se stal brankář Dany Sabourin, který poprvé v sezoně dostal přednost před týmovou jedničkou Fleurym a za důvěru se odvděčil velmi dobrým výkonem. Z 36 střel jej překonal pouze Phil Kessel, v penaltovém rozstřelu pak zneškodnil čtyři z pěti nájezdů.

Už v první třetině musel Sabourin čelit šestnácti střelám soupeře. "Dostal se do toho velmi rychle," smál se útočník Pittsburghu Sidney Crosby. "V první třetině jsme měli spoustu vyloučených, ale Dany nás podržel. Nebýt jeho, dostali jsme minimálně dva tři góly," uznal Crosby.

Ve výborných výkonech pokračuje Milan Hejduk. Rodák z Ústí nad Labem vstřelil v duelu s Los Angeles už svůj šestý gól v sezoně, navíc na další přihrál a výrazně tak přispěl k vítězství Avalanche 4:3.

Hejduk se prosadil v 25. minutě zápasu, kdy gólem na 2:2 započal obrat Colorada. V druhé třetině totiž Hejduka napodobili ještě David Jones a Ryan Smith, za Kings stihl v úvodu třetí třetiny už jen snížit Drew Doughty.

STATISTIKA DNEŠNÍCH ZÁPASŮ:

Boston - Pittsburgh 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 34. Kessel (Krejčí) - 19. Šatan, rozh. nájezd Malkin. Střely na branku: 36:32. Diváci: 17.565.

Montreal - Florida 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky: 23. Koivu, 51. Bouillon, 60. Plekanec (Hamrlík) - 48. Ballard. Tomáš Vokoun odchytal za Floridu 59 minut, z 33 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 93,9 procenta. Střely na branku: 34:36. Diváci: 21.273.

New York Rangers - Dallas 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky: 1. Näslund (Rozsíval) - 26. Morrow, 49. Modano. Střely na branku: 29:27. Diváci: 18.200.

Los Angeles - Colorado 3:4 (1:1, 1:3, 1:0)
Branky: 7. Moller, 24. O'Sullivan, 43. Doughty - 12. a 37. R. Smyth (na první Hejduk), 25. Hejduk, 26. D. Jones. Střely na branku: 29:16. Diváci: 13.891.

Autor: