Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Potrápíme i Kanadu, slíbil před bitvou o čtvrtfinále strůjce důležitého bodu Čajka

Zleva Petr Čajka a brankář Lukáš Pařík z České republiky po skončení zápasu. foto: ČTK

Ostrava - Pokud Češi na Silvestra postoupí do čtvrtfinále mistrovství světa hokejistů do 20 let, budou moci poděkovat Petru Čajkovi. Právě devatenáctiletý útočník se slavným hokejovým příjmením totiž v pondělním duelu s USA ve 49. minutě v přesilovce vyrovnal na 3:3, a i když Češi nakonec prohráli v prodloužení, získaný bod jim možná ještě před závěrečným duelem ve skupině s Kanadou (úterý od 19:00) pomůže k postupu do play off.
  7:00

„Byl to ohromně těžký zápas, odehráli jsme ho velmi kvalitně, akorát to nestačilo. Šli jsme vyhrát, ale počítá se každý bod, jsme za něj rádi. Kdybychom takhle hráli s Německem, tak jsme rozhodně vyhráli. A Kanadu tímhle stylem určitě potrápíme,“ řekl útočník Ženevy po zápase novinářům.

Petře, jak na tom budete se silami v úterý po tak náročném zápase?
Odmakali jsme to, pomohli hrozně fanoušci, i trenér řekl, že je s námi spokojený. Vlastně jsme poslední třetinu hráli jen na deset útočníků, takže únava tam je. I proto je bod s Amerikou cenný a dobrý.

Výhra byla blízko, nemrzí vás, že jste na ni nakonec nedosáhli?  
Určitě, rozhodčí nám neuznali gól, který, myslíme, uznat měli. Podle mě tam k žádnému nedovolenému bránění gólmana nedošlo. Mohli jsme brát klidně dva body, kdyby v prodloužení spadla jedna blbá střela.

Přitom se zdá, že vám neuznaný gól spíše pomohl... 
Nenechali jsme se otrávit, naopak nás to nakoplo. Měli jsme v sobě hodně emocí, hala řvala, to nás hnalo.

Matěj Blumel v souboji s André Millerem.
Hráči ČR se radují z gólu proti USA, vlevo je autor branky Libor Zábranský.

Budete sledovat odpolední zápas Rusko - Německo, který může rozhodnout o vašem postupu?
Bereme to v potaz, nenecháme se ale rozhodit, ať to dopadne jakkoliv. Na Kanadu půjdeme jako proti Amíkům. S takovým výkonem můžeme hrát s kýmkoliv.

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...