• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Zleva Petr Čajka a brankář Lukáš Pařík z České republiky po skončení zápasu. | foto: ČTK

Potrápíme i Kanadu, slíbil před bitvou o čtvrtfinále strůjce důležitého bodu Čajka

Sport
  •   7:00
Ostrava - Pokud Češi na Silvestra postoupí do čtvrtfinále mistrovství světa hokejistů do 20 let, budou moci poděkovat Petru Čajkovi. Právě devatenáctiletý útočník se slavným hokejovým příjmením totiž v pondělním duelu s USA ve 49. minutě v přesilovce vyrovnal na 3:3, a i když Češi nakonec prohráli v prodloužení, získaný bod jim možná ještě před závěrečným duelem ve skupině s Kanadou (úterý od 19:00) pomůže k postupu do play off.

„Byl to ohromně těžký zápas, odehráli jsme ho velmi kvalitně, akorát to nestačilo. Šli jsme vyhrát, ale počítá se každý bod, jsme za něj rádi. Kdybychom takhle hráli s Německem, tak jsme rozhodně vyhráli. A Kanadu tímhle stylem určitě potrápíme,“ řekl útočník Ženevy po zápase novinářům.

Petře, jak na tom budete se silami v úterý po tak náročném zápase?
Odmakali jsme to, pomohli hrozně fanoušci, i trenér řekl, že je s námi spokojený. Vlastně jsme poslední třetinu hráli jen na deset útočníků, takže únava tam je. I proto je bod s Amerikou cenný a dobrý.

Výhra byla blízko, nemrzí vás, že jste na ni nakonec nedosáhli?  
Určitě, rozhodčí nám neuznali gól, který, myslíme, uznat měli. Podle mě tam k žádnému nedovolenému bránění gólmana nedošlo. Mohli jsme brát klidně dva body, kdyby v prodloužení spadla jedna blbá střela.

Přitom se zdá, že vám neuznaný gól spíše pomohl... 
Nenechali jsme se otrávit, naopak nás to nakoplo. Měli jsme v sobě hodně emocí, hala řvala, to nás hnalo.

Matěj Blumel v souboji s André Millerem.
Hráči ČR se radují z gólu proti USA, vlevo je autor branky Libor Zábranský.

Budete sledovat odpolední zápas Rusko - Německo, který může rozhodnout o vašem postupu?
Bereme to v potaz, nenecháme se ale rozhodit, ať to dopadne jakkoliv. Na Kanadu půjdeme jako proti Amíkům. S takovým výkonem můžeme hrát s kýmkoliv.

Autor: Jaroslav Šindelář