Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sláva Jágrovi. ‚Díky jeho cestě do Číny bude mít peníze český hokej i druholigové kluby,‘ říká šéf svazu Král

Sport

  6:00
PRAHA - Širší výběr čínské hokejové reprezentace bude hrát v příští sezoně třetí nejvyšší českou soutěž.

Jaromír Jágr foto: Huawei

Číňané budou hrát v Česku druhou hokejovou ligu. Tým se bude jmenovat China Golden Dragons

Poprvé v historii se v některé z tuzemských soutěží představí jiný než český klub. 

China Golden Dragon, který má sídlit na Kladně a jeho extraligové vedení se postará o celý jeho pobyt v Česku, bude hrát domácí zápasy II. hokejové ligy v nedalekém Berouně. 

Dubnový výlet hokejové legendy Jaromíra Jágra po boku prezidenta Miloše Zemana do Číny, za nějž byl tolik kritizován, tak přineslo první výsledky avizované spolupráce.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Čínský klub svým působením v Česku výrazně finančně obohatí jak Český hokej (jak zní nový název svazu), tak zbylých 26 týmů třetí nejvyšší soutěže. Částku však tuzemští představitelé tají.

„Mohu potvrdit, že pokud čínská strana dodrží všechny ekonomické závazky, které nám předeslala, na blížícím se výkonném výboru ČSLH schválíme účast China Golden Dragon ve II. hokejové lize,“ potvrdil LN svazový prezident Tomáš Král. 

„Pro nás jako český svaz se jedná o velice zajímavé peníze, velice výhodná bude účast čínského klubu i pro samotné kluby II. hokejové ligy. Sportovně velmi zajímavé bude hrát proti hokejistům olympijského týmu, marketingově zase velice dobré pro celý český hokej i samotné druholigové kluby, že se s Golden Dragon poměří,“ pokračuje.

Generální sekretář svazu Martin Urban prozradil, že s čínským hokejovým svazem spolupracuje česká strana už dva roky kvůli tomu, že se olympijské hry v roce 2022 budou konat právě v čínské metropoli Pekingu.

„Před dvěma roky jsem byl osobně dohodnout v Číně memorandum o vzájemné spolupráci. Dlouhodobě máme jako silný svaz povinnost podporovat ty, kde se hokej teprve rozvíjí. Proto například pomáháme hokeji v afrických zemích jako jsou třeba Maroko, stejně tak i hokeji v Asii,“ uvedl Urban. 

Dominik Hašek (vlevo) a Tomáš Král na slavnostním otevření Síně slávy českého hokeje.

„Po vzoru Kanady, Finska či Švýcarska jsme se kvůli olympijským hrám 2022 v Pekingu, rozhodli navázat i spoluhráci s Čínou. Dva roky tak jezdí do Česka týmy na letní přípravu, učí se u nás i čínští trenéři.“

„Na žádost čínského olympijského výboru jsme se před dvěma lety rozhodli realizovat pro několik čínských hokejistů tréninky na suchu, později se na Spartě proháněli na ledě malí čínští hokejisté. Pro nás jde o ekonomický přínos, oni si zase odvážejí domů naše know-how,“ doplnil Král.

Oba se ale shodují na tom, že kdyby se v celé akci neangažoval Jaromír Jágr, stále ještě hrajicí útočník a majitel hokejového Kladna, čínský celek by v příští sezoně v Česku nejspíš nepůsobil. 

„Je to více méně celé akce kladenské klubu v čele s Jardou Jágrem. Oni budou zajišťovat ubytování hráčů a celkovou logistiku jejich pobytu v Česku. Trénovat a bydlet budou na Kladně a do Berouna budou jezdit hrát jen domácí zápasy,“ prozradil Král.

„Podobnou zkušenost s čínským hokejem mají také ve Finsku, kde čínská reprezentace hrála v minulé sezoně také ve třetí nejvyšší soutěži. Do juniorských soutěží pronikli už i ve Švýcarsku nebo v Kanadě,“ podotýká Urban.

Utkání Česka s Norskem sledoval i hokejista Jaromír Jágr (druhý zprava).
Zemana doprovodili i zleva finančník Pavel Tykač a hokejista Jaromír Jágr.

Podle Krále má česká strana velký zájem na tom, aby čínská reprezentace hrála v Česku i v dalších dvou sezonách před hrami v Pekingu. 

„Ekonomicky i marketingově je to pro nás velmi zajímavé. Záleží ale na nich a na jejich domluvě s Jardou Jágrem. A samozřejmě také na tom, jaký přínos to bude mít pro čínské hráče. Kdyby ale chtěli v Česku hrát i v dalších dvou sezonách, bránit se tomu určitě nebudeme,“ dodal Král.

Čína si dává záležet, aby v hokeji na domácí olympiádě uspěla. A hokejový svět zase vidí potenciál na další rozšiřování a marketingové využití. Však kanadským hokejovým ambasadorem v Číně je samotný Wayne Gretzky. 

„Jsme proto rádi, že můžeme být u výchovy a vývoje čínských hokejistů, kteří půjdou brzy rychle výkonnostně nahoru,“ věří Urban.

Golden Dragon bude v II. lize působit od letošního září do konce ledna příštího roku. 

Zápasy základní části skupiny Střed sice končí až v únoru, China Golden Dragon si však několik duelů předehraje, aby se stihl připravit na zápasy skupiny A divize II mistrovství světa.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...