Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Slováci na dresech pro MS inovovali státní znak. Kvůli kritice fanoušků politici nové dresy zakázali

Sport

  12:45
bratislava - Poměrně velkou nevoli fanoušků vzbudil pokus slovenského hokejového svazu zmodernizovat dresy národního týmu. Přitom návrh nebyl tak razantní jako v případě Česka, kde státní znak na hrudi nahradil obrázek lva. Nyní, necelých 40 dní před startem mistrovství světa, stále není jasné, v čem budou Slováci doma hrát.

Nová podoba slovenského dresu. Politici jej chtějí zakázat. foto: hockeyslovakia.sk

Eliáš se vrací do NHL. V posledním týdnu si vyzkouší roli asistenta trenéra

Slovenský svaz přetvořil státní znak s dvojitým křížem: modré trojvrší nahradily tři hokejky. Designově zdařilý výtvor však narazil u fanoušků, kteří změnu těžce nesli. Tak výrazně, že se případu ujali politici.

Ti bleskově novelizovali zákon o státních symbolech, podle něhož by se hokejisté měli vrátit k původnímu dresu s klasickým slovenským znakem. 

Zákon, který schválil tamní parlament, nabyde účinnosti 15. května, tedy pět dní po startu šampionátu, jenž hostí Bratislava a Košice.

Takže co s tím? Hrát pět dní v nových dresech a pak se vrátit k původním?

06.září 2018 v 10:42, příspěvek archivován: 04.dubna 2019 v 12:44

„Naši právníci musí vzniklou situaci zanalyzovat a potom zvážíme další postup. Ten však bude v souladu s našimi rozvojovými plány,“ reagoval tiskový mluvčí svazu Peter Jánošík pro deník SME.

Je však otázkou, zda to bude možné. Novela zákona o státních symbolech totiž přikazuje sportovcům mít na reprezentačních dresech státní znak, který je větší než ostatní grafické prvky.

„Jako bývalému fotbalovému reprezentantovi by mě nenapadlo změnit trojvrší za tři míče,“ zlobí se Dušan Tittel, jeden z předkladatelů novely.

Slovenský svaz přikročil ke změně znaku ze stejného důvodu jako ten český: získáním výhradního práva na jeho užívání a tím pádem zvýšením příjmů z merchandisingu.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč