Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Jmenovec kladenské legendy předvedl zákrok sezony. Motor i tak našel způsob, jak znovu prohrát

Brankář Českých Budějovic Jiří Patera. foto: Madeta Motor České Budějovice.

Praha - Chance liga není extraliga. A České Budějovice to v posledních týdnech opravdu pociťují, návrat mezi hokejovou elitu jim nevychází podle představ. Vysněná posila, brankář Marek Čiliak, zatím nenavazuje na své výkony z Brna, důvěru proto dostává Jiří Patera. Talentovaný mladík drží Motor nad vodou, spoluhráčům dává naději skvělými zákroky. Jeden z nich předvedl i v neděli proti Litvínovu.
  17:37

Běžela poslední minuta první třetiny, hrálo se nerozhodně 1:1. Jihočeši nezvládli návrat do obranného pásma a zdálo se, že druhý gól v jejich síti je na cestě. Litvínovský František Lukeš zvedl hlavu a před prázdnou brankou našel úplně nehlídaného Viktora Hübla.

Brankář Českých Budějovic Jiří Patera.
Brankář Českých Budějovic Jiří Patera.

Dvaačtyřicetiletý útočník, který drží rekord v počtu odehraných extraligových zápasů a co nevidět překoná i historické maximum v kanadském bodování, si přehodil puk na bekhend a nasměroval ho mezi tři tyče. 

Patera, který není v příbuzenském stavu s legendárním útočníkem Pavlem Paterou, byl však proti. Hbitým skokem a neuvěřitelným zásahem hokejkou šokoval všechny přítomné. 

„Dal nám šanci vyhrát, předvedl fantastický zákrok. Týmu dodal sebevědomí, pak jsme šli opět do vedení,“ chválil svého svěřence, který patří Vegas Golden Knights a v extralize se připravuje na start zámořských soutěží, trenér Motoru Václav Prospal.

A učinil tak zcela oprávněně. Ačkoliv Patera chytá za nejhorší obranou celé soutěže, úspěšností zákroků atakuje hranici dvaadevadesáti procent. I v Litvínově odvedl dobrou práci, pochytal osmadvacet střel Vervy.

Pardubický boss Dědek o hektickém startu sezony: Každý je nahraditelný, Kousalova kauza mě mrzí

Jenže České Budějovice se opět nevyvarovaly „své klasiky“. Stejně jako v několika předchozích utkáních vedení neudržely, v závěrečném dějství dvakrát inkasovaly a v souboji dvou tabulkově nejhůře postavených týmů prohrály 2:3. 

„Našli jsme další způsob, jak ztratit zápas, který jsme měli dobře rozehraný. To, jak jsme nastoupili do třetí třetiny a jak jsme se na ledě prezentovali, nebylo dostatečné,“ zlobil se Prospal.

Jeho svěřenci v této sezoně vyhráli jen dva z osmnácti duelů. Novým impulsem by pro České Budějovice mohly být střídavé starty Martina Adamského z Havířova. Velezkušený veterán má za sebou přes 900 extraligových zápasů, ještě v minulé sezoně hájil barvy Třince.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!