Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Soud se znovu zastal Čechmánka. Bývalému hokejistovi hrozí až deset let vězení

Sport

  10:03
Zlín - Zlínský krajský soud ve čtvrtek už potřetí nepravomocně zprostil bývalého hokejového reprezentanta Romana Čechmánka obžaloby z podvodu se škodou přes 15 milionů korun. Čechmánek se zadlužil při podnikání. Podle obžaloby si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Devětačtyřicetiletý Čechmánek vinu dlouhodobě popírá, hrozí mu až deset let vězení.

Čechmánek údajně neproplatil několik faktur v hodnotě přes 450 tisíc korun. foto: Zdeněk Němec MAFRA

Krajský soud v Čechmánkově jednání znovu neshledal úmysl a snahu o vlastní obohacení. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Petr Matoušek se na místě odvolal, navrhoval nepodmíněný trest v rozmezí šesti let a čtyř měsíců až sedmi a půl roku. Obhájce Tomáš Štípek žádal zproštění obžaloby, Čechmánek se cítí nevinný. „Nikdy jsem se nechtěl na nikom obohatit a nikdy jsem nejednal v úmyslu, že bych chtěl někoho poškodit,“ řekl Čechmánek.

Svým bývalým spoluhráčům dluží 9 milionů korun.
Bývalý hokejista a olympijský vítěz z Nagana.

V minulosti krajský soud Čechmánka dvakrát obžaloby zprostil. Rozsudek vždy zrušil olomoucký vrchní soud a vrátil věc do Zlína. Loňský zprošťující rozsudek krajského soudu zrušil vrchní soud po odvolání žalobce v celém rozsahu začátkem letošního roku. Konstatoval absolutní lhostejnost obžalovaného k jeho závazkům a žádal doplnění dokazování. Obhajoba podala dovolání k Nejvyššímu soudu, které soud odmítl, neuspěla ani s ústavní stížností. Soudy argumentovaly tím, že v případu nebylo doposud pravomocně rozhodnuto.

Podle obžaloby se olympijský vítěz z Nagana podvodu dopustil mezi lety 2011 až 2014, především v souvislosti s výstavbou minipivovaru ve Zlíně a přestavbou bytového domu v Holešově. Státní zástupce uvedl, že uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože mu tíživá finanční situace nedovolovala je plnit. Na základě smluv odebíral služby, stavební materiál a bytové nebo restaurační vybavení. Na podnikání si Čechmánek půjčoval peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl asi 100 milionů korun. Od roku 2013 byl v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009. Později vedl jako trenér hokejisty druholigového Hodonína a juniorský tým Vsetína. Nyní je asistentem trenéra v prvoligové slovenské Trnavě.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...