Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vrána zařídil prvním hattrickem v NHL výhru Washingtonu

Jakub Vrána oslavuje po střelbě gólu proti Calgary v první třetině. foto: Reuters

New York - Útočník Jakub Vrána zařídil prvním hattrickem v NHL výhru Washingtonu 4:2 nad Calgary a stal se největší hvězdou zápasu. Pražský rodák nasázel v posledních dvou utkáních pět gólů a je s devíti zásahy už v elitní desítce v tabulce střelců, kterou vedou s třinácti trefami David Pastrňák a Leon Draisaitl.
  7:18aktualizováno  9:19

„Snažil jsem se navázat na minulý zápas. Celá naše lajna hrála opravdu dobře, spoluhráči mi připravili šance a využil jsem je. Je to úžasné, jsem šťastný,“ uvedl Vrána, který bodoval popáté v řadě a během série si připsal šest gólů a tři přihrávky.

Jeho show sledovali z hlediště i hráči baseballového týmu Washington Nationals, kteří před pár dny triumfovali v prestižní MLB. S sebou měli trofej pro vítěze, s hokejisty si pořídili na ledě před zápasem společnou fotografii a každý jejich gól v ochozech bouřlivě oslavovali. „To bylo neuvěřitelné. Trochu mi ožily vzpomínky na loňský rok, když jsme taky vyhráli (Stanleyův pohár). Dodalo nám to hodně energie,“ prohlásil Vrána.

Vrána vstřelil v NHL dva góly, Kempný podpořil vítězství třemi přihrávkami

Vrána dal stejně jako minule dva góly v první třetině a otočil stav na 2:1. Nejprve skóroval z přečíslení dva na jednoho, poté co se po přihrávce Jevgenije Kuzněcova ocitl sám před gólmanem Camem Talbotem a překonal ho střelou nad vyrážečku. „Viděl jsem ho volného. Vstřelil v posledním zápase dvě branky, a když máte spoluhráče v takové formě, snažíte se mu jen puk přihrávat,“ řekl Kuzněcov.

Vrána přidal druhý gól přesnou střelou z levého kruhu k bližší tyči. Účastník posledního mistrovství světa zkompletoval hattrick ve 36. minutě, kdy z úniku sice nenašel volné místo mezi betony, ale z následné dorážky poslal domácí do vedení 3:2.

„Vůbec mě jeho hattrick nepřekvapuje, má to v sobě. Je rychlý, má výbornou střelu, je zkušenější a zjišťuje, jak své přednosti využívat. Neočekávám, že dá tři góly v každém zápase, ale je talentovaný a může se mu to jednou za čas povést. V této soutěži dá ještě hodně branek,“ řekl o Vránovi Lars Eller, který pojistil výhru Washingtonu gólem na 4:2.

Vrána skóruje hattrick proti gólmanovi Calgary Camu Talbotovi.
Vrána dal stejně jako minule dva góly v první třetině, kterými otáčel stav z...

Reportéři ale žasli, jak se u třetího gólu dostal Vrána rychle za obranu soupeře. „Ani nevím, co na to říct. Snažím se číst hru,“ vysvětlil Vrána. „Pokoušel jsem se najít volné místo a Kuzy (Kuzněcov) mě skvěle našel. Bruslil jsem a dostal se do úniku,“ dodal.

Český útočník má na kontě čtrnáct bodů v 16 zápasech. Mohl by atakovat osobní rekordy, které si v minulé sezoně vytvořil s 24 góly a 23 asistencemi. „Pořád na sobě pracuju, zlepšuju střelu. Zaměřuju se na správně věci a hrajeme skvěle jako tým,“ podotkl. Washington vede celou soutěž o tři body před Bostonem.

U vítězné trefy si připsal přihrávku i Michal Kempný, který je nejproduktivnějším českým obráncem v soutěži - v osmi zápasech nasbíral devět bodů (3+6) a se spoluhráčem Radkem Gudasem je v elitní desítce ve statistice +/-. Oba obránci Washingtonu mají na kontě deset kladných bodů. Na straně Calgary zůstal na střídačce brankář David Rittich, který se o den dříve blýskl čistým kontem.

Ve druhém utkání nedělního programu se podílel Dominik Kubalík asistencí na výhře Chicaga 3:2 v prodloužení v Anaheimu. Domácí prohrávali 0:2 po první třetině, ale vyrovnali i díky přihrávce Ryana Getzlafa, který nastoupil k tisícímu zápasu v soutěži. Duel rozhodl Patrick Kane v čase 60:24.

Getzlaf, který působí celou kariéru v Anaheimu, se dočkal uznání od klubu formou videa v úvodní třetině a diváci ho odměnili potleskem ve stoje. „Potěšilo mě to. Trochu mě přepadly v zápase emoce, nejsem v těchto věcech moc dobrý,“ prohlásil Getzlaf. „Líbilo se mi, jak jsme i začali zápas, i když jsme prohrávali 0:2. První třetinu ale nabourala vyloučení, nebyli jsme ve správném rytmu. Ale zabojovali jsme a máme bod,“ dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!