Neděle 16. června 2024, svátek má Zbyněk
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vyhrajeme 3:1 a třetí gól bude do prázdné, tipuje čtvrtfinále s USA Jelínek

Sport

  11:10aktualizováno  11:57
Ve 20:20 čeští reprezentanti odehrají klíčový zápas sezony proti USA. Obzvlášť před domácím publikem je to buď a nebo. Vstupenka do vytouženého boje o medaile, nebo předčasné a hořké ukončení slibně rozjetého šampionátu už ve čtvrtfinále. Jak se postavit náročnému soupeři ze zámoří a na co se u televizních obrazovek připravit? Hosty Zakázaného uvolnění byli Slavomír Lener a Marian Jelínek, bývalí hokejoví trenéři se zkušenostmi z reprezentace i z NHL.

„Tipuju, že vyhrajeme 3:1 a třetí gól dáme do prázdné,“ odhadoval Marian Jelínek výsledek večerního zápasu s USA. „Jsme v Praze, Rusové na MS nejsou, takže možnost získat medaili je schůdnější,“ dodal. „Já věřím, že je to tam někde napsaný, ale nechci ty boží karty urazit,“ s úsměvem odmítl tipování Slavomír Lener.

„Kdybychom dostali Německo nebo Slovensko, byli bychom pod větším tlakem. Navíc jsou to týmy, které se proti nám umí vytáhnout,“ pokračoval s tím, že soupeře pro čtvrtfinále si stejně nevyberete. Hosté se shodli, že v klíčových zápasech play off se může vytáhnout i dosud nenápadný hráč, rozhodující góly mohou střílet například obránci.

Hosté nejen odhadovali večerní výsledek, ale vzpomínali i na úspěchy a neúspěchy let minulých. Na Nagano i zlaté medaile z mistrovství světa. „Počátek úspěchu ve Vídni (2005) pramenil z neúspěchu v Praze o rok dřív i nešťastné události s Ivanem Hlinkou,“ poodkryl Jelínek mentalitu tehdejšího reprezentačního výběru. Hráči se zařekli, že i pro zesnulého kouče zkrátka musí.

Česko – USA

čtvrtfinále MS v hokeji ve čtvrtek od 20:20 ONLINE

„Doma je ten tlak vždycky větší,“ přiblížil Lener náročnou pozici českých reprezentantů na tuzemském šampionátu. „S USA je to, řekl bych, padesát na padesát,“ dodal. Státy totiž podle hostů možná přivezly lepší tým než Kanada a bude důležité, jak své schopnosti s klíčovým utkáním dokážou prodat.

„Český tým prošel vývojem, přišli noví hráči a forma roste,“ hodnotil průběh šampionátu z pohledu českého výběru Jelínek. „Těší mě, že Pasta i Zacha měli jeden zápas na rozjezd,“ dodal Lener. Obává se ale, aby tým s odsunem některých hráčů do jiných formací neztratil kus bojovnosti.

Postoupí čeští hokejisté přes Američany do semifinále MS?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00středa 29. května 2024. Anketa je uzavřena.

Ano8477
Ne4172

Slavomír Lener má bohaté zkušenosti z NHL, kde kolem přelomu tisíciletí působil jako asistent trenéra v týmech Calgary Flames a Florida Panthers. V mezičase si ale velmi prozíravě „odskočil“ na lavičku české reprezentace, kterou taktéž z pozice asistenta doprovázel u triumfů ve Vídni (1996) a především na ZOH v Naganu (1998). V pozdějších letech národní tým dokonce i sám vedl, ale dosáhl nejvýš čtvrtého místa na MS. Působil také jako šéftrenér českého hokeje nebo generální manažer reprezentace.

Marian Jelínek se vyprofiloval jako úspěšný osobní kouč. Spolupracoval s Jaromírem Jágrem, Karolínou Plíškovou nebo Petrem Mrázkem, ale s psychologickým nastavením pomáhá i manažerům a podnikatelům. Jako asistent trenéra s hokejovou reprezentací vyhrál MS 2005 a ve stejné pozici získal i dva tituly v domácí extralize.

V minulém díle se ve studiu sešli nejznámější český fanoušek Vasil Simkovič coby Fantomas, Marcela Ziembová, maminka domácí hvězdy Davida Pastrňáka, a miss Andrea Bezděková.

Zakázané uvolnění můžete na iDNES.cz sledovat během šampionátu ve všední dny vždy od 11 hodin.

Autor: