Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zlín ve finále první ligy vyhrál prodloužení ve Vsetíně a vyrovnal sérii

Hokejisté Zlína slaví vyrovnání série se Zlínem ve finále Chance ligy. foto: Jan SalačMAFRA

Hokejisté Zlína zvítězili ve druhém finále play off první ligy na ledě Vsetína 3:2 v prodloužení a vyrovnali sérii na 1:1. Berani ve snaze odčinit úvodní debakl 1:8 promarnili dvoubrankový náskok, který měli po první třetině, ale v čase 70:18 rozhodl obránce Vojtěch Riedl. Gólem a nahrávkou se pod výhru podepsal útočník Martin Lang.
  21:18aktualizováno  21:27

Sérii se nyní stěhuje do Zlína, kde se v sobotu a v neděli odehrají další zápasy. Začnou shodně v 17:30.

V brance hostů dostal i přes šest inkasovaných gólů v úterním utkání přednost jakožto týmová jednička Huf před náhradníkem Kořénkem. Hned v první minutě si připsal dobrý zákrok po Matějčkově ráně. O chvilku později vychytal i Zabusovse.

Proti stejnému zakončovateli se pak vytáhl i během přesilovky Vsetína, do vedení tak mohli jít Zlínští. Po háčkování Süsse, jenž získal puk po chybě domácích, prostřelil Žukova ranou z kruhu Šlahař. Uběhlo jen 35 sekund a hosté měli na své straně dvoubrankový náskok, když se z prakticky totožného místa prosadil Lang, jenž úvodní duel nehrál.

Vsetínští se pak ještě ubránili v oslabení a od druhé třetiny se chopili taktovky. Na střely na branku ji vyhráli drtivým poměrem 21:4, ale hosté v čele s výborným Hufem dlouho odolávali. Když ve 23. minutě vypálil v početní výhodě Teper, pomohla mu i tyčka.

Pošťuchovaná před brankou Daniela Hufa během zápasu Zlína se Vsetínem.

Ve 31. minutě zazvonil na druhé straně na brankovou konstrukci také Lang. Ve 36. minutě se proti pravidlům provinil Gago a jeho trest zkrátil na polovinu Machala, protože se trefil z kruhu a snížil na 1:2.

V úvodu třetí části měl Žukov znovu porci štěstí - Šlahařův přesilovkový pokus opět rozezvučel tyčku. Berani pak měli na 36 sekund k dispozici dokonce přesilovku pět na tři, jenže třetí gól nepřidali. A muselo je to mrzet o to víc, když v 52. minutě vyrovnal po dorážce Klhůfek. Jen o chvilku později byl vyloučený Staněk, hosté však ani v této přesilovce neuspěli.

Prodloužení začal Vsetín mohutným náporem, který se hostující trenéři snažili otupit v 66. minutě oddechovým časem. Domácí byli i poté nebezpečnější, jenže poslední slovo měli Berani: po Langově pokusu se kotouč odrazil přímo před Riedla a ten nekompromisní ranou z první rozhodl o jejich prvním bodu v sérii.

Luboš Rob st. (Vsetín): „Včera jsme o tom mluvili, že každý zápas je jiný, což se dnes potvrdilo. My jsme se dostali více do hry až za stavu 0:2 a tak nějak podle našich představ to bylo až od druhé třetiny, kdy jsme měli nohy a pohyb. Měli jsme tam tlak a chtěli jsme samozřejmě vyrovnat. Gól na 3:0 by asi zápas změnil, ale my jsme zaslouženě dali kontaktní gól. Pak přišel i vyrovnávací, takový ten špinavý z brankoviště. V prodloužení jsme mohli a měli rozhodnout z těch jasných šancí, které jsme tam měli. Pak je to vždy otázka toho, zda soupeř využije nějakou naši chybu, která přišla. Je to 1:1 v sérii, asi to tak mělo být, když jsme z 50 střel nevytěžili více.“

Jan Srdínko (Zlín): „Dneska se mi to hodnotí velice dobře. Měli jsme zase dobrý vstup do utkání, jinak to byl ale diametrálně odlišný zápas než včera, měli jsme lepší pohyb. Bylo to oboustranně vyrovnané utkání, ale my jsme se dostali do vedení, dali jsme dva góly a pak jsme se to snažili udržet. Za stavu 2:0 byla škoda, že jsme neproměnili šanci do prázdné brány, pak jsme šli dvakrát dva na jednoho, místo toho jsme dostali kontaktní gól, což nás trošku zmrazilo. Soupeř nám pak vyrovnal, pak to bylo o tom urvat to do prodloužení. V něm měl Vsetín navrch, musím sportovně uznat, že tam jsme měli štěstí. V závěru se přiklonilo k nám a hrozně moc si toho vážíme.“

Chance liga
Finále 3. 4. 2024 17:30
VHK ROBE Vsetín : Berani Zlín 2:3P (0:2, 1:0, 1:0 - 0:1)
Góly:
36:08 Machala (Zabusovs)
51:49 Klhůfek (Rob, Staněk)
Góly:
09:51 Šlahař (Süss)
10:26 M. Lang (Novák, Gago)
70:18 Riedl (M. Lang, Gago)
Sestavy:
Žukov (Romančík) – Larsen, Smetana (A), Teper, Staněk, Ďurkáč, Š. Jenáček, Kojo – Rob (A), Klhůfek, Matějček – Hrňa (C), Kratochvil, Holec – Š. Bláha, Kern, Hořanský – Zabusovs, Ondračka, Machala.
Sestavy:
Huf (Kořének) – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Zbořil, M. Novotný, Suhrada – Salmio, Holík, Paukku – Šlahař, Werbik, Süss – M. Lang, Gago, Novák – P. Sedláček (A), Sadovikov, Köhler (C).

Rozhodčí: Svoboda, Zeliska – Zídek, Maňák

Počet diváků: 4260

Stav série: 1:1

Autoři: ,