Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

‚Kanibal’ Suárez může za kousnutí protihráče vyfasovat až dvouletý trest

Sport

  21:57aktualizováno  25. června 10:39
NATAL/PRAHA - Suárez se hned po incidentu skácel a stěžoval si na faul italského stopera. Situaci popsal po svém. "Takové věci se ve vápně stávají. Byli jsme v kontaktu, hrudník proti ramenu a pak jsem dostal ránu do oka," řekl uruguayským médiím.

Luis Suárez si kontroluje chrup. foto: Reuters

"Je směšné, že nedostal červenou kartu. Je to jasné, jednoznačné. Hned potom nafilmoval pád, protože si moc dobře uvědomil, že udělal něco, co udělat neměl," řekl Chiellini v rozhovoru pro Rai TV.

ČTĚTE VÍCE

"Suárezovi to prochází, protože FIFA chce, aby hvězdy na mistrovství světa hrály. Jsem zvědavý, jestli najdou odvahu proti němu použít důkazy z videa. Rozhodčí viděl otisk kousance na mém rameni také a neudělal nic," rozčiloval se obránce Juventusu před kamerou SkySport Italia.

„Disciplinárka“ už se Suarézem zabývá

FIFA ale mezitím se Suarézem zahájila disciplinární řízení. Sedmadvacetiletý útočník tak může přijít už o sobotní osmifinále s Kolumbijí.

Liverpoolský útočník byl za stejný prohřešek potrestán loni v dubnu zákazem startu v deseti utkáních anglické ligy. Disciplinární komise anglické Fotbalové asociace mu trest vyměřila za kousnutí Branislava Ivanoviče v zápase s Chelsea.

Suarézovy prohřešky

  • 20. listopadu 2010 - Za kousnutí do ramena Otmana Bakkala z PSV Eindhoven si Suárez, hájící v té době barvy Ajaxu Amsterodam, vysloužil sedmizápasový distanc, pokutu a přezdívku Kanibal z Ajaxu.
  • 15. října 2011 - Kvůli rasistickým urážkám Patrice Evry z Manchesteru United byl Suárez potrestán zákazem startu v osmi utkáních a pokutou 40 000 liber. Před následujícím utkáním s Manchesterem v únoru 2012 si útočník FC Liverpool odmítl s Evrou potřást rukou, což vyvolalo další vlnu kritiky.
  • 6. prosince 2011 - V ligovém utkání s Fulhamem ukázal Suárez fanouškům soupeře obscénní gesto, za což si vysloužil jednozápasový distanc a pokutu 20 000 liber.
  • 21. dubna 2013 - V ligovém utkání s Chelsea Suárez pokousal soupeřova obránce Branislava Ivanoviče. Za opakovaný prohřešek dostal desetizápasový trest a od klubu blíže nespecifikovanou pokutu.
  • 24. června 2014 - V závěrečném duelu základní skupiny na mistrovství světa s Itálií uruguayský útočník kousl do ramena protivníkova obránce Giorgia Chielliniho, za což mu hrozí až dvouletý zákaz startu.

V roce 2010 nehrál sedm zápasů poté, co jako hráč Ajaxu kousl do ruky Otmana Bakkala z Eindhovenu a dostal přízvisko "Kanibal z Ajaxu". Za úterní prohřešek si na hřišti žádný trest neodnesl, FIFA ale za kousnutí smí hráče potrestat až dvouletým zákazem startu, popřípadě na 24 utkání.

Osud Suáreze nyní závisí v první řadě na zápisu o utkání mexického sudího Marca Rodrígueze. Užití videa v podobné situaci nicméně podpořil v únoru šéf FIFA Sepp Blatter. "Video může hodně pomoci fair play, disciplinární komise jsou připraveny ho využívat a měly by," napsal tehdy v týdeníku vydávaném FIFA.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!