Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Okoukaní Španělé? Revoluci v naší hře nečekejte, odmítá po ostudě kouč

Sport

  6:00
SALVADOR - Vyhráli předchozí tři šampionáty - dva evropské a jeden světový, ale na začátku mistrovství světa v Brazílii si španělští fotbalisté utrhli pořádnou ostudu. Od Nizozemska schytali debakl 1:5 a hned slyší kritiku za svůj neměnný styl. "Ale revoluce teď nepřijde," vzkázal trenér Vicente Del Bosque.

Španělský kouč Vicente Del Bosque těžko vydýchává příděl od Nizozemců. foto: Reuters

Favorizovaní obhájci titulu vedli, ale těsně před koncem prvního poločasu inkasovali a v tom druhém dostali ještě čtyři góly.

Utrpěli tak jednu z nejtěžších porážek ve své historii. Naposledy v roce 1963 prohráli přípravný zápas se Skotskem 2:6, v soutěžním utkání dostali pět branek posledně roku 1950, kdy shodou okolností také na mistrovství světa podlehli domácím 1:6.

ČTĚTE O DEBAKLU

"Porážku musíme přijmout. Nechci nás tím nějak ospravedlňovat, ale z akce Davida Silvy jsme měli přidat druhý gól," zmínil Del Bosque velkou šanci v závěru první půle. "Místo toho přišlo vyrovnání a ve druhé půli byl soupeř ve všem lepší. I tak jsme ale bojovali."

"Revoluce teď nepřijde, doufám, že dokážeme přijmout porážku, stejně jako jsme dokázali přijímat vítězství. Jsme teď v delikátní situaci, v příštím utkání s Chile se to musíme pokusit napravit," dodal zkušený trenér.

Prohrou začala i cesta za zlatem

V podobné situaci byl se svým týmem před čtyřmi lety v Jižní Africe. I tehdy prohráli Španělé svůj první duel (0:1 se Švýcarskem). A jak nakonec dopadli, už všichni dobře vědí - došli až do finále a tam porazili právě Nizozemsko.

Nyní přišla odplata. "O takovém utkání se nedá moc co říct. Musíme si vyhodnotit, co se stalo, a zamyslet se nad zápasy, které nás čekají," přemítá záložník Andrés Iniesta.

JEDINÝ ÚSPĚCH. Xabi Alonso proměňuje penaltu proti Nizozemsku.

"Kdybychom dohráli poločas s jednobrankovým vedením, mohlo to být jinak. Takové detaily nakonec rozhodují. Je to náraz, který jsme nečekali, ale tohle je světový šampionát a na něm se takové věci stávají," říkal špílmachr Barcelony.

"Nehrajeme proto, abychom byl chváleni nebo kritizováni. Snažili jsme se hrát svým způsobem, ale nešlo to a my nevěděli proč. Ale ještě máme šanci, musíme vyhrát dva zbylé zápasy skupiny," věří Iniesta.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...