Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Pokrytci, nechte už Blackhawks na pokoji, nebo indiánům vraťte celou Ameriku

Útočník David Kämpf (64) oslavuje s Jonathanem Toewsem (19) gól proti Vancouveru v třetí třetině. foto: Reuters

Když se minulý týden představovala speciální retroedice dresů NHL, možná nejvíc se diskutovalo o trikotech Chicaga. Šestinásobní vítězové Stanley Cupu ve videoprezentaci svůj znak podivně schovávali, jako by se za něj styděli.
  10:05

V Americe v posledních měsících zesílil tlak hnutí bojující proti rasové nerovnoprávnosti, což jen podpořilo napětí směrem ke sportovním klubům, které mají v názvu nebo znaku některou z národnostních menšin. To je případ právě také Chicaga Blackhawks, jejichž název odkazuje na slavného indiánského náčelníka Black Hawka (Černého jestřába) z 19. století. 

Podle představitelů klubu jde o jeho oslavu, kritici to však mají za urážku původních obyvatel a přejmenování by mělo být součástí nápravy historických křivd. Zkraje nové sezony má dokonce před každým domácím zápasem Chicaga zaznít prohlášení o uznání půdy, které zohlední „unikátní a trvalý vztah existující mezi původními obyvateli a jejich tradičními teritorii“.

V tom případě byste však, milí Američané, měli indiánům zemi rovnou vrátit, protože tohle bude vyznívat hodně pokrytecky.

Dominik Kubalík slaví gól se svými spoluhráči.
Centrový hráč Tyson Jost (17) z týmu Colorado Avalanche přimáčknut na mantinel...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!