Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VAVRDA: Za rasismus větší trest než za napadení. A tohle diskriminace není? A co ‚vrah‘ Roofe?

Ondřej Kolář a „jeho“ zápas s Rangers FC. foto: Reprofoto

Názor
PRAHA - V kauze „Kúdela a údajný rasismus“ přišlo první psaní od UEFA (Evropská fotbalová unie). Rozhodně zajímavé čtení.
  5:00

Etická a disciplinární komise UEFA po třech týdnech sepisování zahájila řízení s fotbalistou pražské Slavie Ondřejem Kúdelou za údajnou rasistickou urážku záložníka Glena Kamary v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow.

Rangers vs. Slavia: brutální zákrok Roofa na Koláře.
Kamara se sápe na Kúdelu v závěru zápasu Rangers vs. Slavia.

Přestože vyšetřující inspektor UEFA nenašel důkaz o rasistické urážce ze strany českého stopera, přišla preventivní stopka na jedno utkání. Tu si Kúdela odbude ve čtvrtek, kdy Slavia hraje na Arsenalu, protože ze zdravotních důvodů stejně do utkání zasáhnout nemůže.

Jedna podivnost se tak vyřeší sama.

Zajímavostí je ale na celé umělé kauze povícero.

UEFA zahájila řízení s Kúdelou. Podle Slavie inspektor důkaz nenašel, navrhl prý ale trest pro Kamaru

Pokud vynecháme skutečnost, že se vše neuvěřitelně vleče, pak i trestní sazebník pro protagonisty celého incidentu.

Dle UEFA může Kúdela dle paragrafu 14, odstavce 1 (urážky rasy, barvy pleti, víry, etnického původu, pohlaví či sexuální orientace) dostat minimálně desetizápasový trest, pokud se mu vina prokáže.

Dle paragrafu 15, odstavce 1, písmeno g týkající se vážného fyzického napadení druhé osoby hrozí Kamarovi distanc na pět zápasů (minimální ani maximální sazba není stanovena).

Aniž bych chtěl hájit případnou „rasistickou šeptandu“ v návalu emocí od Kúdely směrem ke Kamarovi, opravdu si ale toto zaslouží dvakrát přísnější trestní hranici, než dle všeho zcela očividně připravená (například zakrytými kamerami) „boxerská“ vložka v tunelu stadionu za stejného obsazení?

Ano, také zde jde slovo proti slovu, jen s tím rozdílem, že svědků bylo daleko více.

Přijde mi to stejně podivné jako, že zjevný úchyl a pedofil z filmu V Síti dostane dva roky ve věznici s ostrahou za dopisování z dvanáctiletými herečkami, ale za pomluvu můžete dostat klidně až 2,5 roku. Za zpronevěru třeba i roky tři.

Nejvíce zarážející ale skutečnost, že UEFA zatím nikterak neřeší červenou kartu pro útočníka Rangers Kemara Roofa v obličeji brankáře sešívaných Ondřeje Koláře.

Možná ze mě mluví dlouholetý brankář na amatérské úrovni, ale z mého pohledu šlo od Roofa o zjevné ublížení na zdraví. Takové, které by měla trestat nejen UEFA, ale klidně i policie. Ano, Kolář šel do tohoto souboje o fous později, na druhou stranu ostrovní fotbalista měl dostatek času kopačku stáhnout. V podobných soubojích si hráči na hřišti skutečně rovni nejsou, jak se často předhazuje, gólman v něm riskuje daleko více.

A zdravý rozum velí k ohleduplnosti, respektu ke zdraví druhého člověka. A když už toto chybí, tak se sluší alespoň omluvil. Roofe (a s ním celý klub) neudělal ani jedno. Skoro se nabízí dovětek, že holt Kolář neměl pro UEFA a spol. tu „správnou“ barvu pleti…