Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Armstrong potřebuje peníze. Za 700 tisíc se s ním můžete projet po Mallorce

Lance Armstrong při vyjížďce na kole. foto: Reprofoto

PAŘÍŽ - Bývalý americký cyklista Lance Armstrong, který se před sedmi lety stal po přiznání k dopingu přes noc z hrdiny psancem, nabízí společné vyjížďky po ostrově Mallorca. Případní zájemci ale musí za pět takových dnů sáhnout hluboko do kapsy - za možnost být v jeho společnosti si Armstrong účtuje 30 tisíc dolarů (téměř 700 tisíc korun).
  18:46

Celé akce v prostředí španělského ostrova, který je oblíbenou destinací cyklistů při jejich přípravě, se může zúčastnit až dvanáctka hostů. Spolu s osmačtyřicetiletým Armstrongem se jí letos v září zúčastní také jeho bývalý týmový kolega a zároveň klíčový domestik George Hincapie. Také on se dříve přiznal k užívání nepovolených látek.

Armstrong se stal díky svému příběhu muže, jenž porazil rakovinu a poté sedmkrát dobyl nejtěžší cyklistický závod Tour de France, celosvětovou celebritou. K dopingu se přiznal po ukončení kariéry v lednu 2013 v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou. Už předtím mu cyklistická unie UCI po vyšetřování Americké antidopingové agentury všechny tituly odebrala.

Lance Armstrong a George Hincapie.

Po odhalení mimořádně sofistikovaného dopingového systému čelil Armstrong hned z několika stran různým žalobám, a to včetně podvodu vůči vládě, neboť jeho stáj finančně podporovala americká pošta.

V soudních sporech byl nucen zaplatit více než 20 milionů dolarů. Nejdražšímu soudnímu sporu s americkou vládou se ale vyhnul mimosoudní dohodou, že za dlouholetý doping zaplatí náhradu škody ve výši pěti milionů dolarů. Federální úřad přitom mohl v očekávaném soudním procesu žádat až 100 milionů dolarů.

V prosinci 2018 Armstrong prohlásil, že nad vodou ho po finanční stránce drželo jediné: investice do sdílené taxislužby Uber.

Autor: