Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Bajc: Už to mezi námi zase začíná fungovat

Sport

  11:21
PRAGELATO (od zpravodaje LN v Itálii) - Slovinský trenér Vasja Bajc ve službách české reprezentace ve skoku na lyžích tvrdí, že navzdory nesplněným touhám na olympijských můstcích, začíná tým zase normálně fungovat.

Jakubu Jandovi se olympiáda nepovedla. foto: AFP

LN Co říkáte výsledku Jakuba Jandy?
Po těch všech problémech, co jsme měli, nevím, co jste vy všichni čekali... Situace byla těžká pro nás všechny, ani atmosféra nebyla nijak dobrá. Domluvili jsme se ale, že budeme pracovat na maximum, a jsem rád, že už zase mezi námi vše začíná fungovat. Jsme znovu jako jeden tým, opět si fandíme.

LN Od Jandy leckdo čekal medaili. Proč na ní nakonec nedosáhl?
Jistě, ten jeho olympijský sen, či co, se nesplnil. Třeba ve finálovém skoku ale ukázal, že skákat pořád umí. Takový už ale bývá sportovní život, Ve skoku se skutečně nedá forma naprogramovat přesně.

LN Když se tak ohlédnete za posledními týdny, dalo se udělat něco jinak, lépe?
Těch problémů kolem týmu bylo skutečně hodně. Když ještě Jandys skákal super, možná jsme měli pokračovat v sérii závodů a cestovat do Japonska. Jenže, kdybychom tam odletěli, skákal by třeba ještě hůř. Anebo ty lety... Popravdě řečeno nevím, proč jsou na programu uprostřed sezony. U Jandy se prostě všechno sešlo dohromady a z toho vznikl tenhle výsledek.

LN Janda v průběhu olympiády marně hledal vhodnou kombinézu. Nemohla i tahle záležitost negativně ovlivnit jeho pohodu a sebevědomí?
Firma Meininger nám neposlala kombinézu z materiálu, jaký jsme chtěli. To byla chyba. Kuba od prvního dne tady chodil a o kombinéze pořád pochyboval. Říkal, že není vhodná pro jeho techniku. Nakonec jsme věc vyřešili zajímavě. Před závodem na velkém můstku jsme nechali ze dvou kombinéz ušít jednu. Ze staré z Turné čtyř můstků jsme vzali přední drsnější část a nechali ji přišít na novou kombinézu z hladkého materiálu. Jeden Japonec nám ji šil v sobotu až do dvou hodin do rána.

LN Už víte, jestli u české reprezentace zůstanete?
Teď to neřeším. Povídá se totiž, že se bude měnit vedení lyžařského svazu, že tam přijdou noví lidi. Takže otázkou je, jestli nás vůbec potvrdí. Pořád něco lítá ve vzduchu a nikdo neví co.

LN Dá se odhadnout, jestli je v současných Jandových silách uhájení vítězství ve Světovém poháru?
Jandys teď především potřebuje potrénovat, aby se přiblížil pocitům, jaké měl při závodech Světového poháru. Byl bych rád, kdyby sezona skončila dobře...

LN Možná se bude rozhodovat až na závěrečných letech v Planici, kam se Jandovi moc nechce. Hodláte ho v případně přemlouvat?
Ne. Kdyby ale ještě nějaké body v té době naléhavě potřeboval, uděláme maximum proto, aby tam skákal. Seženeme mu třeba i kratší lyže, pro lepší pocit, Uvidíme. Jak to ale všechno nakonec dopadne, to asi ví jen ten nahoře...
Autoři: