Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Bauerova manželka doma trpěla: Málem jsem dostala infarkt

Sport

  0:11
BOŽÍ DAR - Manželka běžkaře Lukáše Bauera Kateřina u závodů svého muže trpí nervozitou, takže si při dnešním olympijském klání na volné patnáctce užila své, když česká hvězda zachránila bronzovou olympijskou medaili až drtivým finišem v závěrečných stovkách metrů.

Nejlepší na 15 kilometrů volně: stříbrný Piller Cottrer (vlevo), zlatý Dario Cologna (uprostřed) a bronzový Lukáš Bauer. foto: ČTK

Před televizní obrazovkou pak ve společnosti své tchyně a Bauerovy maminky prožily chvíle štěstí a úlevy, přiťukly si panákem becherovky a na počest olympijského medailisty před domem v Božím Daru vyvěsily českou vlajku.

VANCOUVER ON-LINE

"Abych se přiznala, tak jsem snad ani v těch posledních dvou kilometrech v tu medaili moc nedoufala. A jak se blížil konec, byla jsem na infarkt, i když na Švédovi bylo vidět, že toho má dost," popsala po závodě Kateřina Bauerová. "Tahle medaile má obrovskou cenu, je to super úspěch," radovala se Bauerová, která dříve reprezentovala v běžeckém lyžování pod dívčím jménem Balatková.

Její muž jí samotné i všem svým fanouškům dnes řádně pocuchal nervy, když svého konkurenta Marcuse Hellnera porazil pouze o 1,5 vteřiny. "Tohle byly větší nervy než při minulé olympiádě v Turíně a loni při mistrovství světa v Liberci," připomněla Bauerová stříbrné úspěchy českého reprezentanta na minulých velkých akcích, kdy Bauer dvakrát nestačil při klasické patnáctce na Estonce Andruse Veerpala.

"V těch závodech bylo v podstatě jasné, že Lukáš nějakou medaili mít bude. Tady šlo už jen o tu poslední, protože bramborová je hrozně nevděčná," řekla Bauerová. "Ne, že by to byl neúspěch, i čtvrté místo z olympiády je výborné. Ale vím, že by to Lukáše hrozně mrzelo. Takhle má klid. Vyhrál Tour de Ski a má i medaili z olympiády. To si před sezonou moc přál," líčila nadšeným hlasem Bauerová, které těsně po závodě Lukáš zavolal. "Bylo to takové rychlé a trochu zmatečné. Pospíchal na vyhlášení výsledků.

Lukáš Bauer na trati.

Vlastně jen zkonstatoval fakt, že má bronz, a to bylo všechno," smála se Bauerová. Dnešní závod "protrpěla" ve velmi komorní atmosféře, společnost jí dělala už pouze Bauerova maminka. "Ty závody hodně prožívám a jsem dost emotivní, takže jsem radši, když je nás u televize míň. Takhle to bylo fajn, s Lukášovou maminkou jsme jen mačkaly palce," vyprávěla Bauerová. V obývacím pokoji zůstaly samy, ani děti Matyáš s Anetou počínání svého tatínka neviděly.

"Mates sice ještě u večeře prohlašoval, že se určitě bude dívat, ale v půlce závodu začal usínat na gauči a daly jsme ho spát. Anetka z toho ještě moc rozum nemá. Takže děti o medaili neví. Nevzbudilo je ani to, jak jsme dole u televize řvaly," líčila Bauerová. S Lukášovou matkou si šampaňským na úspěch nepřipily, z pověrčivosti. "Před závody ho doma nikdy nemáme, abychom něco nezakřikly. Tak jsme si daly trochu becherovky," vysvětlila Bauerová.

Hned po "bronzovém" závodě vyrazila před dům a hrdě před něj vyvěsila českou vlajku, na Bauerovu počest. "Leží na velké hroudě ze sněhu," uvedla zvesela Bauerová.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...