Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Berdych nezastavil Federera

Sport

  15:45
PRAHA - Po prohře Tomáše Berdycha se světovou jedničkou Rogerem Federerem rozhodne o účasti českých tenistů ve Světové skupině poslední nedělní zápas. Český tenista ztratit tři úvodní sety, v prvních dvou však chybělo málo k tomu, aby Švýcara zdolal.

Tomáš Berdych. foto: JOE KLAMAR AFP

Nejlepší tenista světa porazil Tomáše Berdycha dvakrát 7:6 a 6:3 a
vyrovnal stav pražského utkání na 2:2. Berdych prohrál 0:3 na sety, ačkoliv si v první a druhé sadě vytvořil celkem šest setbolů. O účastníkovi elitní skupiny Davisova poháru tak rozhodne zápas mezi týmovými dvojkami Radkem Štěpánkem a Stanislasem Wawrinkou.

Domácí desátý hráč světa začal ve velkém stylu. V úvodu zápasu se mu dařilo, na co sáhl, a diktoval tempo hry. Federer zpočátku dělal nezvykle mnoho chyb a také díky tomu se českému tenistovi hned ve třetí hře podařilo získat jeho servis. Za stavu 5:3 měl pak Berdych při podání soupeře setbol, ale Federer tradičně vytáhl skvělý servis. Hned v následujícím gamu navíc sebral domácímu hráči podání a vyrovnal na 5:5.

Nejlepší tenista světa se už dostal do tempa, ale Berdych za ním nijak nezaostával. Set se nakonec rozhodoval v tie-braku, v němž sice český hráč vedl 3:0, ale pak udělal více chyb včetně dvojchyby a ztratil ho v poměru 5:7.

Chybělo málo
Tenis světové extratřídy předváděli oba hráči i ve druhé sadě, v jejímž průběhu si Berdych nechal ošetřit bederní část zad. Na jeho výkonu však možné zdravotní problémy nebyly nijak znát, v průběhu setu měl opět mírně navrch, ale nedokázal to dotáhnout do vítězného konce. Za stavu 5:4 nevyužil při Federerově podání dva setboly a znovu se rozhodovalo ve zkrácené hře.

V ní si Berdych vypracoval další tři setboly, z toho jeden při vlastním servisu, ale znovu neuspěl. Federer nakonec využil svůj čtvrtý setbol a po výhře 12:10 se dostal do vedení 2:0 na sety.

Třetí sada byla vyrovnaná až do stavu 3:4 a oba tenisté si drželi podání. Pak Federer využil vůbec první brejkbol, k němuž se v této sadě dostal, a bylo prakticky rozhodnuto. Vzápětí při svém podání ukončil zápas, když hned první mečbol proměnil esem.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...