Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bernal v Paříži uhájil žlutý trikot a vyhrál Tour de France, Kreuziger skončil šestnáctý

Sport

  21:25aktualizováno  21:52
PAŘÍŽ - Egan Bernal dovezl bezpečně žlutý trikot do Paříže a jako první Kolumbijec a třetí nejmladší cyklista v historii vyhrál Tour de France. V poslední 21. etapě s cílem na Champs-Élysées zvítězil Australan Caleb Ewan a třetím triumfem potvrdil pozici nejúspěšnějšího spurtéra 106. ročníku "Staré dámy".

Kolumbijec Egan Bernal dovezl bezpečně žlutý trikot do Paříže a jako první kolumbijský cyklista vyhrál Tour de France. V poslední etapě zvítězil Caleb Ewan. foto: Reuters

Dvaadvacetiletý Bernal vyhrál nejslavnější závod světa s náskokem 1:11 minuty před kolegou z týmu Ineos a loňským vítězem Geraintem Thomasem z Británie. Třetí skončil Nizozemec Steven Kruijswijk s odstupem 1:31 minuty, což je nejmenší rozdíl mezi jezdci na stupních vítězů v historii závodu.

Jediný český účastník letošní Tour Roman Kreuziger obsadil celkovou 16. pozici se ztrátou 36:09 na vítěze.

Bernal se dostal do průběžného vedení až v páteční 19. etapě, jež byla předčasně ukončena kvůli sněhu a krupobití, a ze žlutého trikotu vysvlékl francouzského hrdinu závodu Juliana Alaphilippea. Mladý Kolumbijec pak první místo bez problémů uhájil v závěrečném alpském testu a dnes si mohl užít symbolicky na žlutě nastříkaném kole slavnostní příjezd do Paříže, kdy se jako již tradičně o celkové pořadí nezávodilo.

Geraint Thomas dovedl Kolumbijce Egana Bernala do cíle poslední etapy Tour.
Poslední etapu vyhrál Caleb Ewan z Austrálie.

Celý tým Ineos si tak brzy po startu etapy z Rambouilletu v poklidném tempu vychutnal vítězné šampaňské a potvrdil tak svou nadvládu na „Staré dámě“. Jezdci britského týmu, jenž ještě letos na jaře nesl jméno Sky, vyhráli díky Bernalovi sedmý z posledních osmi ročníků závodu. O start navíc přišel jejich plánovaný lídr a čtyřnásobný vítěz Chris Froome z Británie, jenž na přípravném závodu Critérium Dauphiné utrpěl vážná zranění včetně zlomené stehenní kosti a přišel o zbytek sezony.

V prestižním závěrečném spurtu triumfoval po okruzích centrem Paříže a celkově 128 kilometrech drobný australský rychlík Ewan. Při letošním třetím triumfu na Tour za sebou nechal Nizozemce Dylana Groenewegena a Itala Niccola Bonifazia.

Elitní desítku v etapě uzavřel Slovák Peter Sagan, jenž se stal rekordně posedmé vítězem bodovací soutěže. Nejlepším vrchařem byl Francouz Romain Bardet, Bernal vedle žlutého trikotu získal i bílý pro nejlepšího mladého jezdce závodu.

Výsledky Tour de France:

Závěrečná 21. etapa (Rambouillet - Paříž, 128 km): 1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 3:04:08, 2. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 3. Bonifazio (It./Total Direct Energie), 4. Richeze (Arg./Deceuninck-Quick Step), 5. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 6. Greipel (Něm./Arkea-Samsic), 7. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 8. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 9. Arndt (Něm./Sunweb), 10. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) všichni stejný čas, ...55. Kreuziger (Dimension Data) -20.

Konečné pořadí: 1. Bernal (Kol./Ineos) 82:57:00, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:11, 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:31, 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:56, 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -4:05, 6. Landa (Šp./Movistar) -4:23, 7. Urán (Kol./EF Education First) -5:15, 8. Quintana (Kol./Movistar) -5:30, 9. Valverde (Šp./Movistar) -6:12, 10. Barguil (Fr./Arkea Samsic) -7:32, ...16. Kreuziger -36:09.

Bodovací soutěž (zelený trikot): 1. Sagan 316, 2. Ewan 248, 3. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step) 224.

Vrchařská soutěž (puntíkovaný trikot): 1. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) 86, 2. Bernal 78, 3. Wellens (Belg./Lotto Soudal) 75, ...56. Kreuziger 1.

Mladí jezdci (bílý trikot): 1. Bernal 82:57:00, 2. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -24:03, 3. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -58:20.

Týmy: 1. Movistar 248:58:15, 2. Trek-Segafredo -47:54, 3. Ineos -57:52.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!