Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Bojkot Melbourne? Tenisté chtějí větší odměny

US Open

  7:00
NEW YORK / PRAHA - Přidejte nám, nebo nás neuvidíte na Australian Open. Takový vzkaz vysílají nejlepší světoví tenisté. Bojkot turnaje velké čtyřky v Melbourne nevisí ve vzduchu poprvé, nyní se však zdá, že hráči jsou jednotnější než v minulosti.

Zaplněná Rod Laver arena, centrkurt Australian Open foto: Reuters

Před probíhajícím US Open se tenisté sešli a diskutovali o odměnách z grandslamů. Shodují se, že chtějí víc. V současné době získávají v průměru méně než 20 procent ze zisku turnaje.

"Srovnejme to s ostatními sporty," nabádal Američan Andy Roddick. Pokud golfista ovládne čtyřdílné finále FedEx Cupu, získá deset milionů dolarů. "Odhaduji, že patnáctý tenista všech dob si za kariéru na grandslamech vydělal 14 milionů," přidal Roddick. Pro představu – současná světová jednička Roger Federer si letos na všech turnajích vydělal přes šest milionů.

Na nespokojenost tenistů před pár měsíci zareagoval i Wimbledon, když zvýšil procento ze zisku, které putovalo k hráčům, na 26. "Náklady pro hůře postavené hráče přesáhly prémie za umístění. Tento krok je zásadní k nápravě mezery, která se za posledních pět let mocně rozrostla," vysvětlil předseda All England Clubu Philip Brook. Podíl ve prospěch hráčů upravili také na French a US Open.

Přetahovanou o odměny však nechápe Jiří Novák, někdejší šestý hráč světa. "Lepší vydělat něco než nic. Když to srovnám s dobou, kdy jsem ještě hrál, tak odměny jsou dvakrát větší. Abychom si ale stěžovali, to se nikdy nestalo," řekl LN bývalý pátý hráč světa.

Prémie pro finalisty nejsou pro hráče tím hlavním problémem. Nelíbí se jim výdělky těch, kteří vypadnou například hned v prvním kole grandslamu. Na Australian Open jsou odměny nejnižší, proto hráči vyhrožují bojkotem právě v Melbourne. Turnajový ředitel Craig Tiley připouští, že by si hráči zasloužili větší podíl.

Stávka v Austrálii mohla být už letos, nakonec se ovšem pro tuto krajní variantu hráči nerozhodli. "Bylo pro to víc než dost hlasů, ale nebylo by to správné, protože už jsme tady a organizátoři Australian Open by nestihli nic změnit. Nejdřív je třeba se zkusit domluvit," vysvětlil tehdy 65. hráč žebříčku ATP Sergej Stachovskij.

Ještě před startem turnaje se navíc kvůli financím střetli dva velcí tenisoví velikáni Rafael Nadal a Roger Federer. Španěl obvinil soka z toho, že není na straně hráčů. "Roger nechce mít žádné problémy. Je za slušňáka, který vyhrává grandslamy," přidal se s kritikou i Nikolaj Davyděnko.

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...