Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Boulařka Sudová skončila na MS sedmá, vyhrála Kearneyová

Sport

  15:40aktualizováno  18:08
VOSS (Norsko) - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila sedmá na mistrovství světa v norském Vossu. Česká závodnice nepostoupila o dvě setiny bodu do superfinále. Pozici nejlepší jezdkyně v boulích potvrdila Hannah Kearneyová z USA, která získala zlato znovu po osmi letech. Mužům kraloval poprvé v kariéře Kanaďan Mikael Kingsbury.

Česká boulařka Nikola Sudová (vlevo) a Junko Hošinová z Japonska foto: Reuters

Sudová sedmou příčkou o místo vylepšila výsledek z předloňského šampionátu v Deer Valley, ale na stříbro z roku 2005 a bronz z roku 2009 nenavázala. "Bylo to strašně těžký. Jsem spokojená, jízda byla dobrá, výsledek ne. Můžu změnit jen výšku skoku. Technicky i rychlostně to bylo na úrovni," hodnotila Sudová na webu svého Vittore teamu. "Nejsem tak přesvědčená, že bylo šest lepších než já. Ale tenhle sport jsem si vybrala, tak výsledky respektuju," řekla.

Ve Vossu postoupila Sudová se startovním číslem sedm na svém sedmém šampionátu už z kvalifikace ze sedmého místa. Ve finále česká jednička zrychlila, dostala i vyšší známky za skoky, ale znovu to znamenalo sedmé místo. "Sedmička už není pro mě tím šťastným číslem, co bývala," usmála se. Sedmá byla na MS na šampionátu v Deer Valley 2003 i na stejném místě předloni v paralelní jízdě.

Kingsbury se radoval ze svého prvního titulu

Třicetiletá Sudová dostala za svoji jízdu ve finále 24,60 bodu, šestá a poslední postupující do superfinále Aiko Uemuraová z Japonska 24,62. Obě boulařky získaly stejné body za skoky a rozdíl udělala známka za rychlost. Češka byla na trati o šest setin pomalejší, což v přepočtu na body znamenalo právě dvě setiny. Na 240 metrů dlouhé trati sjezdovky Kulebakken to dělalo asi půl metru.

Vedoucí žena Světového poháru Kearneyová získala premiérový titul v roce 2005 ve Finsku. Letos šampionátu dominovala, vyhrála kvalifikaci, finále i superfinále. Kingsbury se po stříbru a bronzu z Deer Valley 2011 radoval ze svého prvního titulu. Ve čtvrtek mají boulaři na pořadu kvalifikaci na páteční paralelní závod. "Vím, že se tu dá jet dobře. Chci zajet co nejlíp, abych měla nejlepší pozici na páteční finále. Je to náročné, ale jsem připravená. Čtyři dny, čtyři závody," dodala Sudová.

MS v akrobatickém lyžování v norském Vossu

Jízda v boulích
Muži:
1. Kingsbury 27,59 b., 2. Bilodeau (oba Kan.) 26,95, 3. Deneen (USA) 25,90, 4. Graham (Austr.) 24,42, 5. Čche Če-u (Korea) 23,94, 6. Spett (Švéd.) 23,38, ...43. Novák, 48. Vaculík nepostoupili z kvalifikace.

Ženy: 1. Kearneyová (USA) 26,70, 2. Itová (Jap.) 24,92, 3. J. Dufourová-Lapointeová (Kan.) 23,48, 4. McPhieová (USA) 22,98, 5. Uemuraová 22,24, 6. Murataová (obě Jap.) 15,29, 7. Sudová nepostoupila do superfinále, ...24. Vaculíková nepostoupila z kvalifikace.

Autor: