130 let

David Rozehnal | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Bude to zkouška ohněm

Sport
  •   12:23
NEWCASTLE/PRAHA - Už žádné fotbalové „baroko“. Hned při dnešním debutu za Newcastle chce reprezentační obránce David Rozehnal (27) ukázat, že se bez problémů dokáže vyrovnat s řízným stylem v anglické lize.

LN Jak moc se těšíte na zápas v Boltonu?
Bude to pro mě zkouška ohněm. Jen doufám, že se v sestavě objevím. Nějaká zdravá nervozita přijde, ale snad mi nesváže nohy.

Jaké rozdíly na hřišti očekáváte?
Náznaky jsou patrné z tréninků. Nasazení je úplně jiné, než jsem dosud zažil. Dojíždí se každý balon, hraje se až na doraz.

Musel jste svůj způsob hry anglickým podmínkám hodně přizpůsobit?
Už vím, že se v soubojích víc používají lokty, útočníci nám nedají vydechnout a tempo je až abnormální. Neměl by to být problém. Když vidíte, jak makají spoluhráči, také vás to strhne.

Aklimatizaci v běžném životě máte za sebou?
V porovnání s mými předchozími štacemi v Belgii a Francii to bylo tentokrát nejsnadnější. Jazyk jsme s manželkou ovládali dopředu a rychle jsme si našli i bydlení. A při přecházení ulice se už rozhlížím na správnou stranu.

Jak vysoké jsou ambice Newcastlu?
Od prezidenta klubu jsem zatím konkrétní cíl neslyšel. Na titul asi myslet nemůžeme, ale troufáme si na horní polovinu tabulky. S naším kádrem se chceme poprat o evropské poháry, to znamená skončit do šestého místa.

Na jaký zápas se v následující sezoně nejvíc těšíte?
Teď na ten první. Do budoucna na duely s velkými týmy, jako jsou Manchester, Chelsea a Arsenal. Vypjatá atmosféra bude prý i při derby se Sunderlandem.

A proti kterému hráči si rád zahrajete?
Těším se, jak mě prověří Cristiano Ronaldo, protože byl minulou sezonu nejlepším hráčem soutěže.

Autoři: Lidové noviny