Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bývalý kouč ruských biatlonistů šokuje: Dopovala celá generace, čistí by se dali počítat na jedné ruce

Ruský biatlonista Anton Šipulin foto: Reuters

Moskva - Bývalý trenér ruské reprezentace Anatolij Chovancev tvrdí, že ještě před šesti lety se dali čistí ruští biatlonisté spočítat na prstech jedné ruky. Podle něj dopovala celá jedna generace ruských biatlonistů, ale v letech 2018-2020, kdy byl u týmu on, už se nepodvádělo.
  20:47

Satoranský o formátu znovuzahájení NBA: ‚Je to fér, západní týmy si zaslouží víc účastníků‘

Chovancev potvrdil systematický doping v ruském biatlonu v rozhovoru pro server sport.ru. „Mezi lety 2002 a 2014 jste mohli spočítat čisté biatlonisty na prstech jedné ruky. Vrátit se k ‚normálu‘ není jednoduché, ale v posledních šesti letech se to zlepšilo a je to mnohem lepší,“ řekl Chovancev k dopingu. „Celá generace na něm vyrostla,“ dodal muž, jehož letos v dubnu po sérii špatných výsledků mužského i ženského týmu nahradil ve funkci Valerij Polchovskij.

Nový šéf ruského biatlonu a bývalý závodník Vladimir Dračev.
Ruský biatlonista Anton Šipulin

Podle McLarenovy zprávy o ruském dopingu mělo mezi lety 2011 až 2015 pozitivní testy 10 ruských biatlonistů, jež ale byly ututlány. Letos v únoru dostal Jevgenij Usťugov dvouletý distanc a přišel o zlato ze ZOH v Soči 2014 po zpětném testování vzorků. V tomtéž měsíci italská policie provedla během MS v Anterselvě razii na pokoji Alexandra Loginova, jenž má za svou dvouletý distanc za EPO, a zabavila mu telefony a laptopy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!