Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Velké změny u biatlonové reprezentace. K trénování se vrací Rybář, Vítek se přesune k béčku

Sport

  13:02aktualizováno  13:19
Praha - Hlavním trenérem mužské biatlonové reprezentace bude po šesti letech opět Ondřej Rybář. Současný sportovní ředitel svazu nahradí ve funkci Zdeňka Vítka, který se přesune k B týmu.

Ondřej Rybář foto: Petr Lemberk, MAFRA

Rybář opustil funkci reprezentačního kouče po úspěšné olympijské sezoně na jaře 2014, protože chtěl trávit více času s rodinou. Nyní se k biatlonovému týmu vrací, jeho asistentem bude Aleš Ligaun.

„Nechtěli jsme v tuhle chvíli sahat do zahraničí, čímž se okruh kandidátů podstatně zmenšil. Z mého pohledu jsme našli nejlepší možné řešení. Jsem rád, že Ondra tuto nabídku přijal,“ uvedl šéf českého biatlonu Jiří Hamza na svazovém webu. Rybář bude dál zastávat i funkci sportovního ředitele. „Z toho vyplývá provázanost týmu od áčka až po mladé naděje,“ dodal Hamza.

Vítek vedl muže dvě sezony. „Byli jsme se Zdeňkem domluvení na dva roky s tím, že se pak uvidí, jak to bude dál,“ řekl Hamza. Od nové sezony Vítek převezme místo Ligauna reprezentační béčko, s kterým ho čekají závody IBU Cupu.

Ondřej Rybář
Gabriela Koukalová při poradě s šéftrenérem Ondřejem Rybářem

Rybář nemá v plánu být s týmem na všech závodech a soustředěních. „Celý Světový pohár objede Aleš Ligaun. Pro něj to bude velká škola. Má pozice není o každodenní práci se sportovci, ale o nastavení společné filozofie. Navíc mám doma povinnosti vyplývající z pozice sportovního ředitele. Odstartovali jsme několik projektů a byla by škoda v nich nepokračovat,“ uvedl Rybář.

Podle něj nečeká mužskou reprezentaci žádná radikální změna. „Kolem týmu jsou pořád lidé, kteří spolu dlouhodobě pracují. Spíš bych řekl, že jsme tým malinko přeskupili a přerozdělili si pracovní činnosti. Hledáme způsob, jak nejlépe zvládnout náročný program,“ prohlásil. I Vítek chce mít více času na rodinu. „Od trenérů až po servis se snažíme odvést svou práci co nejlépe, ale samozřejmě jako každý řešíme i osobní život. I proto občas dojde k takovému přeskupení,“ konstatoval Rybář.

Návratem k trénování chce pomoct s přestavbou týmu, který opustil Michal Šlesingr, jenž ukončil kariéru. „U mužů je obrovská konkurence, není jednoduché se prosadit. Máme mladé kluky s velkým potenciálem, ale potřebují čas,“ řekl staronový reprezentační kouč s odkazem na juniorského vicemistra světa Jakuba Štvrteckého, Mikuláše Karlíka a Vítězslava Horniga.

„Musíme jim dát čas a snažit se, aby se někdo z nich dostal do špičky co nejdřív. Nemůžeme čekat, že bude Kuba jezdit příští rok na pódiu, i když to není vyloučené. Je ale třeba nabýt zkušenosti, psychicky dozrát, být fyzicky připravený a mít dobrý servis. Pokud se vám něco z toho nepovede, nemůžete být mezi nejlepšími. Je tu spousta neznámých,“ prohlásil Rybář.

Česká reprezentace zahájila tento týden společnou přípravu. Kvůli uzavření hranic ženy trénují zatím bez přítomnosti Gjellanda. „Příprava se teprve rozjíždí, takže v tom nevidím zásadní problém. Komunikace probíhá na dálku. S holkami je na trénincích Jirka Holubec, fungují v malém čtyřčlenném týmu,“ uvedl Rybář.

V Jablonci nad Nisou stráví biatlonisté celý květen, za další přípravou se mohou přesunout do Nového Města na Moravě. Začátkem srpna měli závodit v Norsku a pak i na mistrovství světa na kolečkových lyžích v Ruhpoldingu. Závody v Norsku by se měly uskutečnit bez diváků, šampionát v Německu se zřejmě přesune na září. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...