Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeká fyzické aktivity v Česku chaos? Sport tlačí na Arenbergera a vládu, ať změní názor

Kolektivní sportování dětí je stále jen snem. foto: ČTK

Doporučujeme
PRAHA - Řádně chaotické hodiny zažili všichni, kdo si alespoň občas zajdou zakopat na hřiště s kamarády fotbal.
  5:00

Ve středu odvolal premiér Andrej Babiš ministra zdravotnictví Jana Blatného, kterého nahradil Petr Arenberger. Ten do resortu vstoupil ve chvíli, kdy se řešila dnešní rozvolnění poté, co přestal platit nouzový stav a omezení v boji s koronavirem se začala řídit pandemickým zákonem.

Ještě Blatného ministerstvo v rámci rozvolnění slíbilo návrat amatérských sportovců na hřiště a do hal v počtu 20 lidí venku a deseti uvnitř. Snad všechny tělocvičny, fitness centra, oddíly začaly zvát zpět do tréninku. Jenže...

Krátce po nástupu do funkce Arenberger toto uvolnění v pátek brzy odpoledne potvrdil.

„Dvacet lidí si venku klidně může zahrát fotbal, jen budou ochuzeni o brankáře,“ vtipkoval nový ministr na tiskovce.

Posilování v roušce ve fitness.
Dmitrij Stužuk zemřel na koronavirus, jehož existenci nevěřil

Jenže o pár hodin přišel obrat. Nejprve zpochybnil deset osob v uzavřeném prostoru. A poté i sportování ve venkovním prostoru. Dlužno dodat, že v obou případech se mluvilo o pohybových aktivitách bez omezení rozestupy a rouškami.

„My jsme to konzultovali nejen se skupinou MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace), ale samozřejmě i s jejich právníky, našimi právníky, a dokonce i externími právníky. Nakonec jsme dospěli k názoru, že je to možno omezit nikoliv dle pandemického zákona, ale dle jiných zákonů, kterými se řídí ministerstvo zdravotnictví,“ zaznělo od Arenbergera v sobotu odpoledne na Radiožurnálu.

Proč téma právníci? V pátek večer totiž pronesl, že omezení sportu dnes na vládě navrhne a nechá na soudech, zda ho ponechají, nebo zruší.

Arenberger se opírá o názor expertní skupiny

„Můj předchůdce vydal 6. dubna mimořádné vyjádření, které umožňovalo trochu širší pohled na věc. Bohužel v následující den, kdy jsem nastupoval do funkce MeSES, což jsou právě ti odborníci, které bychom měli poslouchat, protože mají o vývoji epidemie největší přehled, byli velmi proti tomuto návrhu a trvali na tom, aby se opatření neměnila,“ prohlásil v sobotu večer pro Českou televizi. 

„Sportování je možné v menších skupinkách (dvou lidí). Můžete si zahrát tenis jeden na jednoho. Týmové sporty, kdy by si všichni zahráli se všemi, ještě nejde,“ přidal s omluvou a dovětkem, že tak učinil v zájmu udržení dětí ve školách. 

Že se přesto nesetkal se svým krokem ve sportovním prostředí s přílišným pochopením, není třeba dodávat. „Vyzýváme ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby alespoň ponechalo tréninky dětí a mládeže na venkovních sportovištích v režimu do dvaceti osob. Už teď stejně probíhají živelné aktivity na sportovištích nebo se stačí podívat, jak to vypadá v parcích či na hřištích, kde jsou namačkaní rodiče s dětmi,“ zaznělo v prohlášení Miroslava Jansty, předsedy České unie sportu (ČUS). Vzápětí navázal i Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury (NSA).

„Jsme jedna z posledních zemí, kde děti nemohou organizovaně sportovat a sobotní rozhodnutí expertní skupiny MeSES prohloubí negativní dopady na děti jako je obezita, špatná psychika a nemožnost motorického vývoje. Ohromné zklamání pro český amatérský sport. Budeme bojovat za Restart sportu, což je náš program bezpečného návratu ke sportu, na kterém spolupracovali sportovní organizace, svazy, přední odborníci a doktoři,“ zaznělo od Hniličky, který podléhá přímo Babišovi.

Sport se bojí problémů

V neděli se přidal Český olympijský výbor (ČOV). „Už rok řešíme důsledky a nikdo neřeší prevenci. Roční výpadek sportu se může fatálně podepsat na zdraví celé společnosti. To musí skončit. Ve spolupráci s celým sportovním prostředím na tom budeme intenzivně pracovat a uděláme maximum proto, aby v pondělí vláda České republiky neschválila nový návrh a dodržela slib, který ministr zdravotnictví dal sportovcům v pátek,“ uvedl předseda ČOV Jiří Kejval ve včerejší tiskové zprávě.

„V případě, že vláda nový návrh schválí, sportování se vymkne kontrole a my za to odmítáme nést jakoukoliv odpovědnost,“ dodal. A nebyl jediný, kdo mluvil o možném chaosu.

Otočku kritizuje také iniciativa Restart amatérského sportu, pod níž je podepsáno šest zástupců velkých sportovních svazů.

„Každý, kdo se v posledních dnech prošel českými městy, viděl, jak celá česká veřejnost začíná sportovat. Pokud budou od pondělí platit vládou dosud vyhlášená pravidla, je šance, že trenéři, sportovní kluby a sportovní svazy zajistí bezpečné sportování. V opačném případě hrozí naprostý chaos,“ uvedli představitelé iniciativy, zástupci svazů Zdeněk Haník (volejbal), Michal Ježdík (basketbal), Slavomír Lener (hokej), Antonín Plachý (fotbal), Filip Šuman (florbal) a Gabriel Waage (softbal).

Už v sobotu označila rozhodnutí ministra za skandální například Fotbalová asociace ČR. Přístup nového člena vlády označila za plivnutí do tváře všem, kteří se chystali na pondělní obnovení tréninků.

Ustojí Arenberger a vláda dnes tento tlak, nebo bude hledat další možné kompromisy?

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...