Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi jsou v semifinále Davis Cupu, postupový bod vyválčil Rosol

Davis Cup

  10:00aktualizováno  21:58
ASTANA - Čeští tenisté postoupili do semifinále Davisova poháru. Obhájci titulu porazili v Astaně domácí Kazachstán 3:1. Utkání rozhodl Lukáš Rosol, který dnes v úvodní dvouhře zdolal Jevgenije Koroljova 7:6, 6:7, 7:6 a 6:2 za pomoci 31 es. Výhra českého týmu zároveň znamená, že se v pondělí poprvé posune do čela daviscupového žebříčku. V semifinále čeští tenisté vyzvou doma Argentinu.

Lukáš Rosol. foto: ČTK

Sedmadvacetiletý Rosol zvládl na antuce v Astaně roli české jedničky při neúčasti zraněného Tomáše Berdycha. V pátek zdolal ve čtyřech setech Andreje Golubjova a ve vyrovnaném boji vydřel i výhru nad Koroljovem, 187. hráčem světa.

"Je to skvělý pocit. Cítil jsem povinnost, že ten tým musím vést a dotáhnout to vítězného konce a jsem neskutečně rád, že se to povedlo," řekl České televizi Rosol, který po mečbolu klekl radostí na antuku.

Zbylý bod získal v páteční dvouhře Jan Hájek díky snadné výhře nad Michailem Kukuškinem. Bod ztratili Češi pouze v sobotní čtyřhře, v které se nedařilo Radku Štěpánkovi, který hrál poprvé po operaci krční páteře, s Hájkem. Závěrečná dvouhra se po dohodě kapitánu už nehrála.

On-line reportáž ZDE

"Jsem na kluky hrdý, protože jsme hráli dvouhry bez Berdycha a Štěpánka. Už jsme to jednou dokázali v Chile, ale Kazaši byli doma silnější. Kluci dostali šanci a využili ji. Hlavně Rosol byl oporou," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

Rosol měl s Koroljovem, kdysi 46. hráčem světa, plné ruce práce. Dlouho ve výměnách s očekávaným náhradníkem za Kukuškina zaostával a držel se ve hře servisem. Patnáctým esem v utkání získal tie-break první sady a třicátým opět zkrácenou hru třetího setu. Ve druhé sadě ale zkrácenou hru prohrál.

Po vyhraném tie-breaku ve třetím setu, v kterém Rosol prohrával už 3:5, ale dokázal si vzít ztracený brejk zpět, se český hráč nabudil. "Koroljov je dobrý hráč, ale věděl jsem, že v těžkých situacích se ukáže síla hráče.

Věděl jsem, že mi šanci dá," řekl Rosol. Do čtvrtého dějství vletěl rozhodně, vyhrál osm míčů v řadě a první dvě hry. "To mi pomohlo, uvolnil jsem se a dobře se mi to dohrálo," řekl Rosol. Ještě jednou vzal soupeři podání a zápas ukončil po třech hodinách a 35 minutách. "Lukáš držel zápas první tři sety servisem. Po pauze Koroljov odešel fyzicky a Lukáš to dotáhl do fantastického vítězného konce," řekl Navrátil.

Češi jsou v semifinále počtvrté za pět let

Čeští tenisté jsou v semifinále Davis Cupu počtvrté za uplynulých pět let. V roce 2009 hráli finále a loni poprvé do roku 1980 "salátovou mísu" získali. Výběr kapitána Navrátila dokázal vyhrát už posedmé v řadě a pošesté v elitní Světové skupině, což je nejdelší česká i československá série v soutěži.

Na prvním místě žebříčku Davisova poháru Češi vystřídají Španěly, kteří letos vypadli v 1. kole a čeká je baráž. Tenisté tak napodobí ženy, které jsou v čele fedcupového žebříčku. Ovládnout obě pořadí se povedlo naposledy Francii v roce 2003.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...