Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Česká senzace. Muchová porazila světovou jedničku Bartyovou a je v semifinále Australian Open

Česká tenistka Karolína Muchová porazila ve čtvrtfinále Australian Open světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. foto: Reuters

Aktualizujeme
Melbourne - V prvním setu utržila za 25 minut debakl, ztrácela i v úvodu druhého. Pak si však Karolína Muchová vyžádala lékařské ošetření, během nějž zchladila rozpálené tělo a točící se hlavu, a následně vývoj čtvrtfinále Australian Open proti domácí hvězdě Ashleigh Bartyové senzačně otočila. Česká tenistka přetlačila světovou jedničku poměrem 1:6, 6:3, 6:2 a poprvé v kariéře si zahraje semifinále grandslamu. V něm rozhodně může pomýšlet na úspěch, narazí na Američanku Jennifer Bradyovou.
  7:07aktualizováno  8:55

Už v předchozích kolech Australian Open proti krajance Karolíně Plíškové či Belgičance Mertensové Muchová ukázala, že je bojovnice k pohledání.

Ale že dokáže otočit i čtvrtfinále s Bartyovou, to by po prvním setu netipovali ani její nejzarytější příznivci.

Muchová po vydřeném postupu: Pracovala jsem hodně na psychice, to i v předchozím zápase hrálo velkou roli

Česká tenistka se trápila, nemohla se opřít ani o základní údery, prala se s nervozitou i neduhy vlastního těla.

„Byla jsem na kurtu trochu ztracená a točila se mi hlava,“ popsala Češka své obtíže. Také kvůli nim uhrála jen 11 fiftýnů a jediný game až za stavu 0:5.

Po výprasku 1:6 nezachytila Muchová ani vstup do druhé sady, záhy zaostávala 0:2. Následně si udržela servis a požádala o přerušení kvůli lékařskému ošetření.

Přivolaní doktoři jí kontrolovali teplotu a šíji, po zběžné prohlídce se Muchová odebrala do útrob stadionu. „Jen mi zkontrolovali tlak a trochu mě zchladili ledem. A to mi pomohlo.“

Pomohlo je slabé slovo, víc by se hodilo označení vzkřísilo. Když se totiž Češka po pár minutách vrátila zpět na dvorec, její herní projev se diametrálně proměnil.

Radost Karolíny Muchové po postupu do čtvrtfinále Australian Open.
Karolína Muchová vstřebává postup do čtvrtfinále Australian Open.

Konečně se na kurtu pohybovala svižněji, proti pomalým míčům rozkmitala nohy a oběhla si na forhend, jindy zase odvážně vyrazila na síť. A také konečně trefovala údery přesně k čarám, a ne daleko do autu.

Zázračná proměna se brzy začala projevovat i na podobě skóre: Muchová hned v první hře po přestávce smazala ztrátu brejku, Bartyová ji pomohla forhendem do sítě – jejím prvním větší zaváháním v zápase.

A zdaleka ne posledním. Australská světová jednička z ničeho nic vypadla z rytmu, kupila chybu za chybou, působila roztěkaně a příliš spěchala.

Stále se lepšící Češka od stavu 3:3 dominovala, set uzavřela čistou hrou a na této vlně se svezla i do úvodu rozhodujícího dějství.

Hned v prvním gamu nekompromisním prohozem znovu soupeřku připravila o servis a rychle se etablovala ve vedení 2:0. V té chvíli měla v zádech šňůru pěti gamů v řadě!

Až tehdy se Bartyová vzepjala a pokusila se navázat na výkon z úvodu utkání. Jenže snaha byla marná, Australance se povedlo snížit jen na 2:3.

Od té chvíle už znovu úřadovala rozjetá Muchová. Probuzená tenistka druhým brejkem odskočila už na 5:2, když vzápětí podávala na vítězství, čelila sice třem brejkbolům, znovu však ukázala příkladné odhodlání.

Radost Karolíny Muchové po postupu do čtvrtfinále Australian Open.

Všechny hrozby smazala a poté si sama trpělivým útokem vypracovala první mečbol. A ten proměnila stylově - esem.

Po vyčerpávajícím duelu ani neměla sílu na oslavy, jen se u sítě pozdravila se soupeřkou a nesměle zamávala do kamery. Poté dosedla na lavičku a okamžitě začala chladit hlavu ledem.

Tím samým, který ji v utkání spasil.

V semifinále čeká Muchovou vítězka amerického derby Jennifer Bradyová, která zdolala Jessicu Pegulaovou 4:6, 6:2, 6:1. „Budu se snažit zotavit a rozhodně se na ten zápas těším,“ vyhlíží Češka premiéru mezi poslední čtyřkou grandslamu.

Krejčíková a Siniaková si zahrají o titul

Povedený český den v Melbourne ještě vylepšily Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které v semifinále čtyřhry udolaly chorvatsko-srbský pár Darija Juraková a Nina Stojanovičová poměrem 3:6, 6:2 a 6:4.

Sehrané české deblistky mají na dosah třetí společný grandslamový titul - po triumfech na Roland Garros a ve Wimbledonu před třemi lety jsou nyní poprvé ve finále Australian Open.

Kateřině Siniakové (vlevo) a Barboře Krejčíkové se nepodařilo postoupit do semifinále Turnaje mistryň.

Finále čtyřhry žen je na pořadu v pátek a Češky v něm narazí na druhé nasazené Belgičanku Elise Mertensovou s Bělorusku Arynu Sabalenkovou.

Ve finále dámského debla loni neuspěla Barbora Strýcová. Titul na Australian Open naposledy získala Lucie Šafářová, která v roce 2017 slavila titul s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Společně zde uspěly i o dva roky dříve.

Krejčíková po úspěchu v semifinále vybojovala výhru i ve smíšené čtyřhře. V páru s Američanem Rajeevem Ramem, s kterým turnaj vyhrála v roce 2019, porazili ve čtvrtfinále Gabrielu Dabrowskou z Kanady a Chorvata Mateho Paviče 7:6 a 6:3.

Medveděv smetl Rubljova, Tsitsipas vyzve Nadala

Potřetí v kariéře si postup do grandslamového semifinále zajistil Daniil Medveděv, mezi poslední čtyřku Australian Open jej vynesla hladká výhra 7:5, 6:3 a 6:2 nad krajanem Andrejem Rubljovem.

Oba Rusové spolu nedávno slavili vítězství v ATP Cupu, nyní se ze spoluhráčů proměnili v rivaly.

Souboj jednoznačně ovládl Medveděv, jenž uspěl za dvě hodiny i díky 14 esům a 30 vítězným úderům. Čtvrtý tenista světa tak bez potíží natáhl svou šňůru neporazitelnosti už o 19. zápas v řadě.

Ruský tenista Daniil Medveděv.

V semifinále tak doplnil dalšího krajana a největší senzaci turnaje Aslana Karaceva, který se utká s Novakem Djokovičem.

Vrcholem středečního programu pak bude duel Rafaela Nadala a Stefanose Tsitsipase. Španěl útočí na Australian Open na rekordní 21. grandslamový titul a navzdory problémům se zády, kvůli nimž nehrál ATP Cup, dosud v Melbourne neztratil ani set.

Světová šestka Tsitsipas ve druhém kole zápolila s domácím Kokkinakisem pět setů, v osmifinále mu vzdal Ital Berrettini. S Nadalem naposledy na loňském Turnaji mistrů prohrál 1:2.

Čtyřiadvacetiletá olomoucká rodačka byla na grandslamu dosud nejdále ve čtvrtfinále, kam postoupila předloni na trávě ve Wimbledonu.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů

Muži

Dvouhra - čtvrtfinále:
Medveděv (4-Rus.) - Rubljov (7-Rus.) 7:5, 6:3, 6:2

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Muchová (25-ČR) -Bartyová (1-Austr.) 1:6, 6:3, 6:2 
Bradyová (22-USA) - Pegulaová (USA) 4:6, 6:2, 6:1

Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Juraková, Stojanovičová (Chorv./Srb.) 3:6, 6:2, 6:4
Mertensová, Sabalenková (2-Belg./Běl.) - Melicharová, Schuursová (4-USA/Niz.) 7:5, 6:4.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Ram (6-ČR/USA) - Dabrowská, Pavič (3-Kan./Chorv.) 7:6 (7:3), 6:3

Autoři: ,