Sobota 25. května 2024, svátek má Viola
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Další favorit na Tour končí. Contador po pádu ve sjezdu vzdal závod

Tour de France

  17:30
LA PLANCHE DES BELLES FILLES (Od našeho zpravodaje) - Bylo 15:58, desátá etapa Tour de France, sjezd z Le Marksteinu, vrchařské prémie první kategorie. Španěl Alberto Contador, velký favorit do boje o žlutý dres, zabrzdil v mlze u kraje silnice, předal kolo mechanikovi a zdrcený si šel sednout do týmového vozu. Zranění kolene, na které padl o pár kilometrů dřív, jeho sen o třetím vítězství kariéry zničilo. Contador vzdal.

Alberto Contador po pádu odstoupil z Tour de France. foto: ČTK/AP

Letošní 101. ročník Tour de France tak po pěti dnech přišel o další velké jméno. V etapě, co vedla po zrádných kostkách na severu Francie, vzdal loňský šampion Chris Froome, v pondělí přišel o svého lídra i tým Tinkoff-Saxo.

Contador si na horskou etapu, co končí Planině krásných dívek, myslel. "Tam začíná opravdová Tour," tvrdil a jeho manažer Bjarne Riis ještě před startovním výstřelem odhadoval: "Asi zaútočíme v posledním kopci."

Jenže na ten se španělský pistolník vůbec nedostal. Sedm vrchařských prémií připravila 10. etapa závodu, Contador však překonal jen tři z nich a pak se v rádiovém okruhu závodu ozvalo: Chute! Alberto Contador spadl.

Když se k němu dostaly televizní kamery, Španěl už koukal na poraněné koleno, ze kterého mu po lýtku stékala krev. Špinavý měl dres na zádech, odřené rameno, díru v kraťasích. Hned k němu přiběhl Riis a nervózně popoháněl lékaře.

Čas utíkal, peloton mizel v dálce a Contador si pak sám omotával nohu obvazem. Jenže když chtěl nasednout znovu na kolo, nedařilo se mu to. „Tretra je rozbitá,“ ukazoval a z auta si vyžádal náhradní.

Stíhačka se špatným koncem

Pak seděl na trávě, se zdánlivě klidným výrazem se přezouval a minuty utíkaly. Když se konečně španělský vrchař rozjel, televizní grafika ukazovala ztrátu 4 minuty na peloton s největším sokem Nibalim.

Pod sjezdem se silnice zase zvedla, ale Contador nemohl po svém tancovat na pedálech, tak potlučený a deprimovaný byl. Ještě jednou dotáhl tretru, snad se chystal na obří akceleraci, ale ta nepřišla.

Tam začal konec Alberta Contadora na této Tour.

Z týmového vozu mu ještě ošetřovali ruku, radili se, co dál. Přestože dostal nové kolo, mechanik vykloněný z okna ještě šteloval zadní brzdu. A Contador šlapal sám. Kde jsou jeho pomocníci? Až támhle v dálce čeká Ital Bennati, první z domestiků, pak se přidali Roche s Tosattem.

A začala stíhačka.

Když žluté komando předjíždělo odpadlíky, všichni otáčeli hlavy, co se to děje. Snaha Astany vepředu nepolevovala a Contador čím dál výrazněji nestíhal tempu svých strážců. Znovu zajel k týmovému vozu pro radu ke sportovnímu řediteli Mauduitovi. A za pár stovek metrů bylo jasno: je konec, dál nejedu.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...