Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Češi zahájili kvalifikaci Davis Cupu s Izraelem skvěle, uspěli Lehečka i Menšík

Jiří Lehečka se soustředí na volej v daviscupové kvalifikaci proti Izraeli. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Výtečným způsobem vstoupili čeští tenisté do kvalifikace Davis Cupu proti Izraeli, po prvním dnu získali slibné vedení 2:0. Úvodní bod jim ve Vendryni u Třince zařídil Jakub Menšík, který porazil hostující jedničku Jišaje Oliela 6:1 a 7:6, náskok poté navýšil Jiří Lehečka, jenž zdolal Daniela Cukiermana taktéž 6:1 a 7:6. Svěřencům Jaroslava Navrátila tak chybí jediná výhra k postupu do zářijové skupiny finálového turnaje prestižní týmové soutěže, pokusí se o ni hned v nedělní čtyřhře, která začne ve 13:00.
  17:30aktualizováno  18:56

Do debla zatím kapitáni nahlásili páry Tomáš Macháč, Adam Pavlásek a Edan Lešem, Roy Stepanov, nominace se ale ještě mohou změnit. V případě, že po čtyřhře o vítězi utkání jasno nebude, měl by následovat střet Lehečky a Oliela a na závěr zápas Menšíka a Cukiermana.

Velmi komfortní pozici pro nedělní pokračování zařídili Čechům Lehečka a Menšík, oba proti izraelským outsiderům ukázali spolehlivé výkony.

Lehečka vs. Cukierman

Reportáž ze zápasu

Lehečka nastupoval proti Cukiermanovi s týmovým vedením 1:0 v zádech a potvrdil, že předpoklady má na své straně oprávněně.

Z pozice 31. tenisty světa izraelského soka, který se v pořadí nachází o 434 příček níže, jednoznačně předčil, za necelou hodinu a půl triumfoval 6:1 a 7:6. „Za výhru jsem moc rád, nebyl to jednoduchý zápas. Ve druhém setu mě trápil, o to cennější pro mě vítězství je,“ hodnotil po zápase na kurtu.

V prvním setu prohrál úvodní game na returnu, následujících šest her ale získal ve svůj prospěch. Cukiermana hned třikrát brejknul a taktéž při vlastním servisu ho k ničemu nepouštěl.

Jiří Lehečka podává v daviscupové kvalifikaci proti Izraeli.

Ve druhé sadě sice jednou na podání zaváhal, když Izraelci povolil vedení 3:2, nevydařený moment ale vzápětí vlastním brejkem odčinil. Rivalové následně dovedli set do zkrácené hry, v níž Lehečka dominoval.

Za stavu 6:2 disponoval čtyřmi mečboly, hned první přímým bodem z podání proměnil. Navázal tak na vítězství nad Cukiermanem ze zářijové baráže Davis Cupu 2022, kdy ho v Tel Avivu porazil 6:0, 6:4, a singlovou bilanci v reprezentaci si zkrášlil na osm vítězství a čtyři porážky.

Menšík ve druhé sadě odvrátil tři setboly

Vedení 1:0 zařídil Čechům osmnáctiletý Menšík, který v úvodní sobotní dvouhře zažil zdárnou domácí premiéru v národním celku. Dosud za něj odehrál jen jeden singl: v loňské skupině finálového turnaje ve Valencii porazil Srba Dušana Lajoviče.

Menšík vs. Oliel

Reportáž ze zápasu

Se čtyřiadvacetiletým Olielem se potkal poprvé v kariéře a stvrdil roli jasného favorita: ve světovém žebříčku figuruje na 127. místě, zatímco jeho soupeř až na 415.

Před zhruba 1300 diváky, kteří halu ve Vendryni vyprodali, vytáhl solidní tenis, větším komplikacím čelil jen v koncovce druhé sady, v níž odvracel tři setboly. Nakonec však střetnutí poměrem 6:1 a 7:6 ovládl.

„Předvedl jsem slušný výkon, ve druhém setu jsem se sice trochu trápil a soupeř se zlepšil, ale závěr jsem zvládl a mám velkou radost, že jsem týmu přinesl první bod,“ líčil v rozhovoru na kurtu.

Do zápasu vstoupil sebevědomě, Oliela oloupil hned o jeho první servis a brzy vedl 3:0. Další brejk si připsal v šestém gamu, v němž ukázal i variabilní hru, když v jedné z výměn soupeře zaskočil závěrečným kraťasem. První sadu si podmanil za necelou půlhodinu výsledkem 6:1.

Ve druhém dějství měl rovněž šance dostat se do brzkého trháku, ani jeden ze tří brejkbolů ve třetím gamu ale nevyužil.

Levoruký Izraelec pak zlepšil podání, přidal na agresivitě z forhendu a dění na dvorci proměnil v bitvu servisů. Český tenista se v šesté hře blýskl čtyřmi esy v řadě, ale na returnu už příležitosti nedostával.

Jakub Menšík hraje bekhend v daviscupové kvalifikaci proti Izraeli.

V koncovce naopak sám musel hasit potíže, když za stavu 5:6 při vlastním podání čelil postupně třem setbolům Oliela. Pokaždé si ale dokázal ze svízelné situace pomoct a dotlačil sadu do tiebreaku.

V něm po vlažnějším začátku prohrával 2:4, sérií pěti výměn v řadě ale vývoj překlopil na svou stranu a mohl si užívat potlesk fanoušků.

V nominaci kapitána Navrátila nahradil na pozici dvojky unaveného Macháče a za důvěru se odvděčil mimo jiné deseti esy. A když následně z lavičky sledoval, jak jeho spoluhráč Lehečka přidává na domácí konto druhý bod, usmíval se ještě více.

Kvalifikace Davisova Cupu ve Vendryni

Česko - Izrael 2:0

Menšík - Oliel 6:1, 7:6 (7:4)
Lehečka - Cukierman 6:1, 7:6 (7:2)

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...