Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dobře jsem si odpočinul

Sport

  10:46
PRAHA - Při rozhovoru s novináři klopil před blesky fotoaparátů oči. Jinak ale hokejista Jaromír Jágr, který se vzpamatovává po operaci ramena, hýřil legráckami.

Jaromír Jágr foto: Frank FranklinAFP

Vašemu osobnímu trenérovi Marianu Jelínkovi jste pokřtil knihu Poznej sám sebe. Znáte vy sám sebe?
Nějaký talent na to poznat sám sebe jsem měl a to je hrozně důležité. Nikdy jsem moc netrénoval, ale dokázal jsem poznat, co mému tělu vyhovuje. Pokud děláte věci pořádně, tak vám stačí deset patnáct minut za den a je to možná víc, než když šlapete v posilovně dvě hodiny. To je moje ohromná výhoda, ono to vypadá, že skoro nic nedělám, ale já si udělám deset minut a mně to stačí.

Je pro vás důležitá psychologie?
Na tom je založený můj hokej, kdybych se tomu nevěnoval nebo těmhle věcem nevěřil, tak hokej nehraju už deset let. (směje se)

Na konci sezony jste musel na operaci ramene. Jak jste na tom?
Doktoři se báli, že ani nestihnu začátek sezony. Když rameno otevřeli, tak byli překvapení, že je to tak špatné. Ale teď jsem byl na kontrole a zase byli překvapení, jak rychle se to zahojilo.

Počítáte s tím, že nastoupíte normálně do předsezónního kempu New York Rangers?
Zatím jsem skoro nic nedělal, na sobě nemám skoro žádné svaly. Akorát jsem trošičku otekl. (směje se) Začátky budou hrozně těžký, to je tak vždycky. Když si dáte tříměsíční přestávku nebo když máte pět deset kilo navíc, tak začátky jsou těžké. Věřím ale tomu, že se tak za dva týdny rozjedu.

Plánujete i přípravu na ledě?
Asi vyjedu. Ne že bych na něm chtěl být, protože během roku jsem na něm každý den, ale máš na sobě výstroj a daleko víc se zpotíš a ztratíš víc kil.

Takže něco jako odtučňovací kúra?
Jo. To je moje dieta.

Jste hodně nervózní, jak budete vypadat na začátku sezony?
Jako vzhledově? (směje se) Sezona začíná až za dva a půl měsíce. Pro mě je důležité, abych mohl střílet. Většinu hokeje jsem měl založenou na dobré střele. Kdybych nemohl střílet, tak rychlostí to asi nenahradím, protože rychlost mi odešla před deseti lety.

Co říkáte obměnám sestavy v Rangers?
Tak jediné, co mě zatím mrzí, je, že nepodepsali Růču (Martina Ručinského). Myslím, že je to jen otázka času. V New Yorku by to nebyl problém do doby, než zavedli platový strop.

Řady Rangers rozšířil zkušený střelec Shanahan. Překvapil vás jeho příchod?
Nepovedlo se play off, potřebujeme typ hráče před branku, loni jsme nikoho takového neměli.

Přípravný zápas byste měli sehrát i v Portoriku?
Jeden tam, druhý v Mexiku. To bude začátek sezony. Všichni budou sice opálený, ale bez bodu. Klucí vopálený... (směje se)

Jak snášíte současná vedra?
Aspoň budu připravený na Portoriko. Fyzicky nic nedělám, takže to snáším dobře, horší by bylo, kdybych v těchle vedrech trénoval.

Co vlastně v těchto dnech děláte, když nemučíte tělo v posilovně?
Trávil jsem je skvěle. Hodně dlouhou dobu jsem byl v New Yorku, odpočinul jsem si. Teď bude záležet na tom, jak se do toho dostanu. Začátky jsou nejtěžší. Pořád se srovnávám s tím, co jsem schopný dělat. Na to musím zapomenout.

Přijedete se podívat na Stanley Cup, až ho na Kladno přiveze příští týden obránce František Kaberle?
Bude na Kladně? Ani nevím, že to tam má být. A starý Kaberle říkal, že se na něj nemá sahat, že už ho pak nevyhraješ.

Ale vy už jste ho na začátku devadesátých let vyhrál.
No, to jo. Ale ještě bych potřeboval jeden nebo dva. Počítám, že když jsem první dva roky v NHL vyhrál Stanley Cup, tak poslední dva roky bych mohl také, aby to pasovalo. (usmívá se)

Opáleně moc nevypadáte, dostanete se vůbec někam k vodě?
Moc mezi lidi nechodím, byl jsem hodně ve Východních Čechách a bylo to tam docela dobré.

V Česku jste sledovaný na každém kroku, tisk rozebírá váš nový vztah s modelkou Innou Pluhajkovou. Těšíte se, až „zmizíte“ za moře?
Tak já jsem měl dva měsíce docela klid. I bulvár mě nechal na pokoji, takže se mě lidi ptali, jestli ještě žiju. (směje se) Teď se to trochu zhoršilo, ale myslím, že to bude za chvíli pryč.

Nerozladilo vás, že se váš vztah objevil na veřejnosti?
Věděl jsem, že jakmile se to zjistí, že se o tom bude psát. Na druhou stranu to nebylo tak rychlé, což jsem velice rád. Jediné obavy, které jsem měl, byly, aby jí to nějak neublížilo, protože na to není zvyklá. Bál jsem se závisti a lidí okolo. Zatím to zvládá, snad jí to vydrží. Člověk na to nesmí reagovat. Mám s tím hodně zkušeností, ale občas se také nechám vytočit.

Odjede s vámi před sezonou do New Yorku?
Ještě je měsíc a půl čas.

Autor: