Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Favorit na Tour? Roglič se bojí Quintany. ‚Je silný, bude těžké ho zastavit,‘ myslí si

Slovinský cyklista Primož Roglič uhájil v poslední horské etapě Vuelty vedení a k premiérovému triumfu v závodě Grand Tour mu stačí v neděli dojet. foto: ČTK

Amsterodam - Současná silniční jednička podle žebříčku Mezinárodní cyklistické unie Primož Roglič tuší, že boj o celkový triumf na letošní Tour de France se neomezí jen na bitvu jeho stáje Jumbo-Visma s britským týmem Ineos, jak mnozí očekávají. Podle názoru třicetiletého Slovince bude těžké porazit především zkušeného Kolumbijce Naira Quintanu ze stáje Arkéa-Samsic.
  15:11

Třicetiletý Quintana má na kontě celková prvenství na Giru d’Italia (2014) i Vueltě (2016), na Tour byl dvakrát druhý (2013 a 2015). Zkraje července měl nehodu, při tréninku ho srazil automobil, vyvázl ale bez vážných zranění. A Roglič od něho očekává na „Staré dámě“, jejíž start byl kvůli pandemii koronaviru odložen z konce června na 29. srpna, velké věci. I s ohledem na výborné Kolumbijcovy výsledky před pozastavením závodního programu.

Roglič v této souvislosti připomněl i Quintanův přestup před touto sezonou, když uzavřel po osmi letech působení v Movistaru. „Myslím, že to bylo dobré rozhodnutí, protože na začátku sezony si připsal pár velmi cenných vítězství. Uvidíme, jak na tom po návratu k závodění všichni budeme, ale nemyslím, že by měl Nairo nějakou nevýhodu v tom, že je nyní v týmu Arkéa-Samsic. Ukázal, jak je silný. A na Tour bude obtížné ho zastavit,“ uvedl Roglič pro server as.com.

15. ZÁŘÍ: ZE SKOKANA NA LYŽÍCH CYKLISTICKÝM ŠAMPIONEM. Vítězem španělské Vuelty...
Primož Roglič obléká dres pro lídra Vuelty.

Sám Roglič bude jedním z hlavních favoritů. Tour de France jel zatím dvakrát, před dvěma lety skončil čtvrtý. Loni upřednostnil zbývající dvě Grand Tours: na Giru byl třetí, Vueltu pak vyhrál. Lídry by měli být spolu s ním v celkově velmi silné sestavě Steven Kruijswijk a Tom Dumoulin.

„Vypadá to dobře, jako tým jsme silní, což je určitě dobrá věc. A všichni tři jsme schopni zastat pozici lídra na Tour. Hlavním lídrem pak bude ten nejsilnější z nás. Věřím, že to budu já, ale uvidíme, kdo bude ten nejlepší. Každopádně se ale připravujeme tak, abychom našich cílů dosáhli jako tým. A právě tak to také uděláme,“ podotkl Roglič.

V konkurenčním Ineosu už taková jednota nepanuje. Jeho dres totiž oblékají vítězové tří posledních ročníků Tour: Chris Froome, Geraint Thomas a Egan Bernal, jenž bude prvenství obhajovat. Froome dokonce kvůli nejisté pozici jasně určeného lídra oznámil s předstihem odchod. Po sezoně zamíří do izraelské stáje Start-Up Nation.

„Respektuju jeho rozhodnutí. On je jedním z největších šampionů téhle generace cyklistů. A jsem si jistý tím, že udělá vše, co je potřeba, aby se vrátil (po loňském těžkém pádu a zranění) na tu nejvyšší možnou úroveň. Musíme si počkat, jak na tom během Tour bude, ale myslím, že bude v pohodě. Bernal vyhrál loňský ročník a také on bude určitě ohromně silný. Snad s nimi budu bojovat. Věřím, že mohu být zase na těch nejvyšších příčkách,“ dodal Roglič.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!